Udruga Naša zemlja najavljuje prosvjede

Udruga Naša zemlja najavljuje prosvjede

27.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

PIĆAN -»Organizirat ćemo prosvjede pred tvornicom, dogovor o tome postoji još od trenutka našeg osnivanja«, odgovorila nam je u jučerašnjem telefonskom razgovoru predsjednica Naše zemlje Matilda Ilić na pitanje što će ova ekološka udruga sa sjedištem u Potpićnu poduzeti ako tvornica kamene vune Rockwoll proradi u srpnju ili kolovozu, kao što je to u četvrtak najavio njen tehnički direktor Marco Boi.

- Bio bi to isforsirani nastavak proizvodnje jer, koliko nam je poznato, u postrojenju nisu učinjene nikakve promjene, nego se i dalje tvrdi da je riječ o najboljoj mogućoj tehnologiji, a pokazalo se da ona ne odgovara ovom području. Je li nadležno ministarstvo svjesno da svojim potpisom može ugroziti život ovdašnjih stanovnika, pita se Ilić.
Pićanski ogranak Ekopa Istre zatražit će tematsku sjednicu Županijske skupštine o tvornici ako se Boiova najava ostvari, doznajemo od predsjednice Kristine Đurović.
- Ako su se u međuvremenu i uskladili s građevnom dozvolom, to ne znači ništa jer nastanak tog problema svjedoči o njihovoj neozbiljnosti pa je gotovo sigurno da će mještani reagirati kao i prvi put, kaže ona.
Općinsko vijeće 29. veljače donijelo je deklaraciju kojom traži potpuno uklanjanje tvornice, ali načelnik Ivan Franković u ovom trenutku ima umjeren stav.
- Ponovno puštanje u pogon može biti samo nastavak probnog rada, a ne definitivno puštanje u pogon. U tom slučaju vijeće treba odlučiti o daljnjim koracima, kaže on.
Probni rad započet 17. rujna prošle godine stalno je izazivao negodovanja mještana zbog gustog dima koji je lebdio nad kotlinom u koju je tvornica smještena, izazivajući tamošnjim stanovnicima gušenje i peckanje očiju. Inspektori zaštite okoliša nekoliko su puta upozoravali Upravu na nepravilnost u radu. Rad tvornice inspekcija je zabranila 23. studenoga, nakon što je otkrila da je peć za sušenje i očvršćivanje izravno spojena s dimnjakom, što, suprotno građevinskoj dozvoli i tehničko-strojarskom projektu, omogućava da se dim ispušta u atmosferu bez prethodnog pročišćavanja.

R. SELAN

 

Foto: Rockwool 2007.u pogonu, ustupio korisnik 

prosvjed Rockwool Naša zemlja udruga zagađenje matilda ilić ivan franković