Udruga iz regije Veneto obilježit će rudarsku tragediju

Udruga iz regije Veneto obilježit će rudarsku tragediju

2.2.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinska načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein održala je u petak, 30. siječnja, prijem za delegaciju talijanske udruge "Associazioni Veneziani nel Mondo", koja okuplja tamošnje iseljenike. Članovi udruge, predvođeni predsjednikom Brunom Giuseppeom Morettom, u Rašu su stigli predstaviti inicijativu za postavljanjem spomen-obilježja nastradalima u najvećoj mirnodopskoj rudarskoj nesreći, koja se u ovdašnjem rudniku dogodila 28. veljače 1940. godine. 

To žele učiniti, između ostalog, i stoga jer je među poginulima bilo žitelja s područja regije Veneto, u kojoj, kako ističu, ova nesreća nije dovoljno poznata.

Talijanski gosti iskazali su i interes za prisustvovanjem komemorativnom skupu u povodu spomenute rudarske tragedije, koja se u organizaciji Zajednice Talijana Labin "Giuseppina Martinuzzi" i Kluba za istarsko-mletačku kulturu "Istria", a uz podršku lokalne samouprave, održava u sklopu obilježavanja Labinske republike.

Načelnica Paliska Bolterstein pozdravila je inicijativu udruge "Associazioni Veneziani nel Mondo", najavivši da će poziv na obilježavanje povijesnog rudarskog štrajka, koji se dogodio 2. ožujka 1921., biti upućen i čelništvu regije Veneto. Naglasila je da odgovarajuću odluku o postavljanju spomen-obilježja u Raši mora donijeti Općinsko vijeće.
 
 
 

općina raša glorija paliska bolterstein tullio vorano rudarska nesreća rudari kova je nasa bruno gioseppe moretto