Udruga Alfa Albona iz Labina dobitnica prestižne nagrade Eurodeska

Udruga Alfa Albona iz Labina dobitnica prestižne nagrade Eurodeska

7.4.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruga Alfa Albona iz Labina  ponovo je dobitnik prestižne nagrade Eurodeska. Naime, 2019. odnijeli su pobjedu u kategoriji najboljeg projekta Eurodesk mreže, u 2020-oj Escape Van proglašen je najkreativnijom informativnom aktivnošću.

Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Udruga Alfa Albona je dio Eurodesk mreže od 2013. godine, a jedna od 15 multiplikatora u hrvatskoj mreži.

Dodjeljivanje nagrada Eurodeska – Eurodesk Awards – započelo je 2011. godine sa ciljem okupljanja Eurodesk multiplikatora i njihovih uspješnih, inovativnih, kreativnih i utjecajnih projekata provedenih na lokalnoj razini. Projekti su predstavljeni kao primjeri dobre prakse institucijama Europske unije i ostalim organizacijama mladih na europskoj razini.

U 2020. godini za nagrade je prijavljeno 50 projekata iz 15 različitih zemalja, a čak šest projekata iz Hrvatske.

Ove se godine nagrade o kojima odlučuje žiri dodjeljuju u nešto drugačijim kategorijama – nagrada za projekt osnaživanja mladih (Most Empowering Information Project) otišla je u ruke poljske organizacije Europe4Youth, nagrada za najinkluzivniji projekt (Most Inclusive Information Project) otišla je u Italiju, točnije u Associazione Volontariato Torino (Vol.To), a onu za najkreativniji projekt (Most Creative Information Project) osvojila je Alfa Albona i naš inovativni Escape Van. Kategorija koja je ostala ista je ona u kojoj smo lani odnijeli pobjedu, nagrada Eurodesk mreže (Network Prize Winner) o kojoj odlučuju članovi Eurodesk mreže.

 

 

Escape Van „Breaking the Barriers“ bio je dio Time to Move kampanje koja se provodila kroz cijeli mjesec listopad 2019. godine.

Ovom popularnom igrom (varijacijom na poznati escape room) nastojali smo unijeti malo zabave u našu lokalnu zajednicu, informirati sugrađane o mogućnostima za mlade, a istovremeno ih osvijestiti o gorućem problemu današnjice – migranata, migrantske krize te ljudskim pravima. Stoga smo našu igru smjestili u unutrašnjost kombija kojeg smo prethodno uredili u migrantskom štihu – a negdje usred svih tih rekvizita nalazile su se zagonetke za koje su timovi morali naći rješenje unutar 30 minuta. Da atmosfera bude još dramatičnija i realističnija, kombi nije bio statičan, već ga je naš iskusni krijumčar pokušao prenijeti preko granice sa svim njegovim sadržajem. Srećom, svi timovi uspjeli su na vrijeme pronaći rješenje i osloboditi se, te time spriječiti krijumčarenje. Osim timskog rada, igrači su morali primjenjivati kritičko razmišljanje, zaključivanje, suradnju, kreativnost te razviti vlastitu strategiju kako bi došli do konačnog rješenja te oslobodili sebe i svoj tim iz ralja krijumčara.

Više o samoj nagradi, dobitnicima i projektima možete pronaći na https://eurodesk.eu/eurodesk-awards-2020/.

udruga alfa albona udruga nagrada eurodesk