Učenici Osnovne škole u Potpićnu na originalan način proslavili 50.-tu obljetnicu - Polustoljetni slap generacija

Učenici Osnovne škole u Potpićnu na originalan način proslavili 50.-tu obljetnicu - Polustoljetni slap generacija

13.6.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

POTPIĆAN - Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Potpićna, njih 190, uključujući i one iz tri područna odjeljenja, originalno su jučer proslavili 50. godišnjicu ustanove: na mjesnom nogometnom igralištu utjelovili su pedeseticu za "milenijsku fotografiju".

Efektnoj izvedbi ovog čina, koji je osmislila učiteljica Davorka Vadanjel, doprinijelo je zborno recitiranje stihova iz "Cvrčka", pjesme pisca čije ime nosi škola.

"I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče", zaorilo se stadionom, i to zasebno iz svake skupine đaka pa je sve doista nalikovalo cvrčanju, koje je, usto, puštano i s razglasa.

Osnovci u cvjetićima formiranim ispod pedesetice uglas su, pak, recitirali verse iz "Slapa" Dobriše Cesarića. Te su dvije pjesme, kako je na druženju s uzvanicima objasnila ravnateljica škole Nada Peršić, i bili moto proslave.

- Tih pedeset godina doista predstavljaju slap svih generacija koje su se ovdje školovale, naglasila je.

Bivšim djelatnicima s više od deset godina staža odrađenog u ustanovi te njenim umirovljenicima uručeni su ručno izrađeni vjenčići. Darovani su i sponzori pri obnovi škole, koju, što je rijetkost, polaze đaci iz čak četiri općine - Kršana, Pićna, Gračišća i Cerovlja.

Za prigodno bogatog kulturnoumjetničkog programa učenikom godine proglašen je osmaš Nikola Benazić, treće-plasirani na državnom prvenstvu i prvak na županijskom natjecanju u fizici, elektrotehnički talent i modelar o čijim smo uracima pisali.

Povijesni pregled ustanove prezentirala je Dubravka Ujčić Lukšić, školski psiholog, istaknuvši da je potpićanska osmoljetka u počecima brojala čak 809 učenika i devet područnih odjeljenja. Divljenja je vrijedna izložba učeničkih radova od 1975. godine, starih fotografija te nekadašnjih kuta đaka i učitelja.

Školarci su u subotu u sklopu nastave održali i radionice plesa, povijesti te odigrali sportske susrete.

Igor RADIĆ

oš vladimir nazor potpićan nada peršić škola obrazovanje dan škole