Učenici OŠ „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina u Superfinalu Croatian Makers robotičke lige u Zagrebu

Učenici OŠ „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina u Superfinalu Croatian Makers robotičke lige u Zagrebu

21.6.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U OŠ „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina ove školske godine je u sklopu Informatičke grupe, kao izvannastavne aktivnosti, u matičnoj školi djelovala  i robotika pod vodstvom mentora – učiteljice informatike Erne Okanović i učitelja tehničke kulture Morisa Peruška. Učenici su iskazali veliki interes za ovu aktivnost, te je njih 19 pohađalo i sudjelovalo u svim oblicima rada vezanim za robotiku.


Uključivanjem škole u projekt Croatian Makers robotičke lige udruge IRIM škola je na posudbu dobila 5 mBot edukacijskih STEM robota, čija je ukupna vrijednost 3.263,00 kn. Udruga IRIM donira opremu za robotiku i automatike, te nove tehnologije općenito s ciljem razvijanja i promoviranja algoritamskog načina razmišljanja i problemskog pristupa u različitim nastavnim predmetima i izvannastavnim aktivnostima. Liga je prvenstveno edukacijska, pa tek onda natjecateljska, a da bi škole ostvarile pravo na trajno posjedovanje navedene opreme, trebalo je sudjelovati u minimalno 3 kola Lige sukladno pravilima.


Učenici OŠ „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina, sudjelovali su i natjecali su u starijoj dobnoj skupini  - za učenike od 6. – 8. razreda. Ekipa u sastavu: Karlo Peršić, Matija Pajcur, Toni Vojić i Damir Didić uz podršku svojih mentora, odradila je sve zadatke u tri online i jednom fizičkom kolu, te je u regiji Istra 2, u kojoj je sudjelovala, osvojila 1. mjesto po ukupnom broju bodova. Zahvaljujući tom plasmanu, učenici i mentori pozvani su na Superfinale Croatian Makers robotičke lige na kojoj je sudjelovalo 35 najboljih osnovnih škola iz Hrvatske u starijoj i 35 u mlađoj dobnoj skupini. Superfinale održano je 16. lipnja 2018. godine u Zagrebu u Tehnološkom parku, pod Pokroviteljstvom predsjednice RH. Samom Superfinalu nazočila je i Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak. Sudionici Superfinala dobili su prigodne poklone, pohvalnice i zahvalnice, a prijevoz učenika i mentora do Zagreba osigurala je Općina Sv. Nedelja.


Karlo Peršić Matija Pajcur Toni Vojić Damir Didić oš vitomir širola pajo nedešćina robotika