Učenici OŠ Matije Vlačića pozvani na državnu smotru LiDraNo

Učenici OŠ Matije Vlačića pozvani na državnu smotru LiDraNo

20.3.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha naših učenika s predstavom Pinokio koja je izvedena na državnoj Smotri Lidrano u Primoštenu, izuzetna nam je čast što smo i ove godine pozvani na državnu Smotru s dramsko-scenskom igrom „Morska škola“. Na županijskoj Smotri koja se ove godine održala u Puli, 19. 02. 2019. predložena je od strane stručnog žirija za državnu Smotru u kategoriji dramsko-scenskih skupnih nastupa. Iako smo se potajno nadali da ćemo dobiti poziv, u trenutku objave rezultata, uhvatila nas je euforija i neopisiva radost. Učestvovanje na državnoj razini nam mnogo znači. To je na neki način priznanje da to što radimo vrijedi i dopire do publike te će nam  sigurno biti poticaj i motivacija za novo stvaralaštvo.

U stvaranju dramsko-scenske igre „Morska škola“, imale smo drugačiji pristup u odnosu na prijašnje stvaralaštvo. Do sada smo uglavnom nalazile inspiraciju u poznatim bajkama za djecu. Dramsko-scenske igre nastale su na temelju adaptacije izvornog teksta kojeg smo upotpunjavale zavičajnim govorom, pokretom i plesom. Motiv za „Morsku školu“ bila nam je problematika onečišćenja okoliša koja se aktualizira kroz igru i razmišljanje morskih životinja. One šalju snažnu poruku ljudima i nude rješenja za rješavanje ekoloških problema. Svjesne su problema, žele ih riješiti, ali pri tom ukazuju i na ljepotu prirode i uživanje u životu. Tekst je napisan na književnom jeziku, a dijalozi su u stihovima. Glazba je i ovog puta u funkciji dočaravanja situacija i emocija, a novost su instrumenti koje sviraju djeca te na taj način sami stvaraju glazbu.

Želimo istaknuti da je upravo sudjelovanje na državnoj Smotri Lidrano protekle godine, utjecalo na naš rad. Novostečena  znanja i iskustva odlučile smo primjeniti u ovoj dramsko-scenskoj igri, ali smo pri tom nastojale ostati vjerne sebi tako da smo i ovog puta mnogo pažnje posvetile izradi kostima i rekvizita za scenu.

Radujemo se odlasku u Šibenik gdje ćemo boraviti od 25.03. do 27.03. 2019. Bit će to za nas još jedno novo i vrijedno iskustvo. Vjerujemo da nas u Šibeniku očekuju nove ideje i spoznaje, nova poznanstva i prvenstveno lijepo druženje.

Veselu dramsku družinu koja već polako priprema kofere za putovanje čine: Viktoria Hrvatin, Iskra Sinković, Una Vuletović, Petar Kranjac, Val Zupićić, Josip Matak, Alby Vladimir Škopac, Laura Batelić, Antonija Rubinić i učiteljice Marta Verbanac i Dilana Dagostin Mohorović.
Učenik OŠ Matije Vlačića, Dino Peruško, redovito sudjeluje na raznim literarnim i likovnim natječajima, kao što su: „Moja prva knjiga“, „Ca je Ča“ i „LiDraNo“, a ove godine sudjelovao je i na županijskim natjecanjima iz matematike, hrvatskog jezika i vjeronauka te postigao odlične rezultate. I ove godine je svojim literarnim radom te monologom sudjelovao na Smotri Literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2019.  sa zapaženim uspjehom.

 Od 216 predloženih literarnih radova na državnu Smotru koja će se ove godine održati u Šibeniku, pozvano je 30 učenika osnovnih škola cijele Hrvatske, među kojima je i Dino Peruško s literarnim radom „Upute za uporabu“. Dinu je mentorica učiteljica hrvatskog jezika Klaudia Blašković koja će i pratiti našeg svestranog i višestruko talentiranog učenika na državnu Smotru.

Dino će također svoju pjesmu, kao i Hrvatsku poruku za Svjetski dan kazališta, pročitati 21. 3. 2019. u Kinu Labin.


OŠ M.Vlačića Labin


dino peruško lidrano oš matija vlačić pš rabac