Učenici iz osnovnih škola iz Potpićna i Čepića na 50. 50. saboru čakavske kulture

Učenici iz osnovnih škola iz Potpićna i Čepića na 50. 50. saboru čakavske kulture

28.5.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U subotu, 25. svibanja Žminj je bio okupljalište zaljubljenika u čakavsku besedu.  Na svečano otvorenom 50. saboru čakavske kulture sudjelovali su i naši učenici. Naši ambasadori bili su Sara Žulić, Leana Rade i Karlo Rade.Učenica 4. razreda Leana Rade predstavila se u recitatorskom dijelu programa pjesmom  U rano jutro, a učenica 2. razreda Sara Žulić pjesmom Lako je reć, obje pjesmice  iz arhive nagrađenih pjesmica literarnog natječaja Di ča slaje zvoni. Također su obje sudjelovale u literarnom natječaju autorskim pjesmicama u kategoriji učenika nižih razreda, a pjesme su uvrštene u ovogodišnju zbirku Di ca slaje zvoni.

Naš prvašić  Karlo Rade okrunio se 3. nagradom u kategoriji literarnih radova učenika nižih razreda te će se i njegov rad naći u ovogodišnjoj zbirci. Ponosni smo na naše male pjesnike i recitatore te im čestitamo, a naravno čestitke i mentoricama Jasminki Zahtila, Alenki Brenković i Mirjani Rabar.


U sklopu jubilarnog susreta održane su i dramske i muzičke radionice za učesnike na kojima su i naši učenici prisustvovali. Sudeći prema našim uspješnim učenicima, za domaću besidu ni straha.Ove subote, 25. svibnja, održao se jubilarni, 50. Sabor čakavskog pjesništva u Žminju na kojem se susrelo pedesetak učenika osnovnih škola s čakavskog govornog područja Republike Hrvatske. U idiličnom okruženju Zat kaštela u uvodnom dijelu bogatog kulturno-umjetničkog programa učenici su recitirali pjesme laureata. Anabel Stojšić, učenica 4. razreda,  recitirala je pjesmu Stafani Čeh koja je s pjesmom Koluri 2013. godine bila laureat literarnog natječaja „DI ČA slaje zvoni“. Anabel je nježne stihove ove pjesme izvela besprijekorno i uspješno prenijela emocije i ugođaj mnogobrojnoj publici. Osim Anabel, čestitamo i Marinu Smokoviću, učeniku 6. razreda čija je pjesma „Kroz leto vas peljen“ uvrštena u ovogodišnji zbornik literarnih radova „Kako ča zvoni va Žminje 2019.“ Njegova mentorica bila je učiteljica Tihana Franković Načinović.


50.čakavski sabor čakavština narječje kultura oš vladimir nazor sara žulić leana rade karlo rade