LC Live

Učenici i profesori Srednje škole Mate Blažine posjetili Tursku u sklopu međunarodnog Erasmus+ KA2 projekta “Make a smart choice”

Učenici i profesori Srednje škole Mate Blažine posjetili Tursku u sklopu međunarodnog Erasmus+ KA2 projekta  “Make a smart choice”

13.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 1. 4. do 6. 4. 2019. učenici Srednje škole Mate Blažine Labin - Anđelika Licul, Elena Miletić, Rea Žigant, Anamaria Šumberac, Karlo Frankola, Teo Rocco, Filippo Bubić i Noa Bertović - sudjelovali su u 2. mobilnosti međunarodnog projekta Erasmus+ KA2 Make a smart choice u Darici (Turska) s nastavnicama Laurom Kokot, Sandrom Juran i Anom Paliska. Organizator mobilnosti bila je škola Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice kraj Istanbula koja se sa svojim profesorima i učenicima pokazala kao izvrstan domaćin. Uz Hrvatsku i Tursku u ovom projektu sudjeluju još i Italija i Grčka.
Ciljevi su ovog zanimljivog dvogodišnjeg projekta stjecanje osnovnih vještina potrebnih za odabir zanimanja te zapošljavanje mladih i poboljšavanje njihovih jezičnih i IKT kompetencija.


U sklopu 2. mobilnosti u Turskoj učenici su sudjelovali u izradi pojedinih profila zanimanja i svog osobnog profila u radionicama: Povezivanje akademskih vještina s raznim zanimanjima, Ljestvica profesionalne zrelosti što ih je u trećoj radionici Test zanimanja  dovelo do  profila njihovih kompetencija i afiniteta.
Na Tehničkom fakultetu u Gebzi predstavnici pojedinih odjela pripremili su sudionicima projekta predavanja o profesionalnom usmjeravanju studenata i osobitostima pojedinih zanimanja – inženjer elek-trotehnike, strojarstva, građevine i računalstva. Nakon predavanja sudionici projekta posjetili su laboratori-je Tehničkog fakulteta gdje su im predstavnici Odjela demonstrirali projekte kojima se bave. Sudionici pro-jekta posjetili su i Gospodarsku komoru Gebze gdje im je predsjednik Komore Nail Çiler održao predavanje o mogućnostima stažiranja i zapošljavanja u trgovini, pomorstvu i industriji, a i odgovarao na pitanja učeni-ka koje je naročito zanimalo koja su zanimanja budućnosti te njegova vizija europskih ekonomskih kretanja.

Jedan od ciljeva europskih projekta je upoznavanje kulture i običaja drugih naroda pa su sudionici prvog radnog dana istaknuli zanimljivosti koje ih vezuju uz Tursku s obzirom na to da je ona bila domaćin 2. mobilnosti. Svoja su znanja o Turskoj proširili posjetom brojnim znamenitostima: Sapphire neboder u Istan-bulu s prekrasnim vidikovcem, „Potopljena palača“ – Cisterna Bazilike, muzej Aja Sofija, Topkapi palača, crkva sv. Antuna Padovanskog, Galata toranj, palača Dolmabahçe te vožnja brodom Bosporom.
Posljednji radni dan održana je evaluacija skupa i dodjela diploma u školi domaćina u Darici. Učenici su se upoznali i s radom Avijatičarske sekcije škole domaćina, a zatim su dogovorene glavne smjernice za sljedeći susret u Grčkoj koji bi se trebao održati 30. 9. - 4. 9. ove godine.

Najveća ljepota europskih projekata je u tome što zajedničkim radom na projektnoj temi te u druženjima tijekom mobilnosti nestaju sve kulturološke razlike i što mladi ljudi emocionalno i profesionalno napreduju te stječu nova znanja i prijateljstva.                                               
(Tekst i foto: Laura Kokot, Ana Paliska i Sandra Juran)


ssmb.hrsrednja škola mate blažina erasmus obrazovanje turska ana paliska sandra juran laura kokot
Galerija fotografija (7)