Učenici, članovi Vijeća učenika OŠ I.L.Ribar prisjetili su se važnosti lika i djela poznate Labinjanke, učiteljice i pedagoginje Giuseppine Martinuzzi

Učenici, članovi Vijeća učenika OŠ I.L.Ribar prisjetili su se važnosti lika i djela poznate Labinjanke, učiteljice i pedagoginje Giuseppine Martinuzzi

6.12.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu obilježavanja života i djela naše velike sugrađanke, popularno nazvane Učiteljica iz Staroga grada, Giuseppine Martinuzzi, učenici, članovi Vijeća učenika OŠ“ Ivo Lola Ribar“,  u utorak, 4. prosinca, uz učiteljice Alenku i  Jangelu, knjižničarku Barbaru te pedagoginju Ester, u pratnji voditelja Muzeja grada Labina, Vedrana Kosa, posjetili su njezinu rodnu kuću i razgledali muzejski postav, te posjetili njezin grob gdje su zapalili svijeću.

Dan ranije, učenici su imali  priliku upoznati se s njezinim životom i djelom prateći prezentaciju koju su pripremili članovi Vijeća mladih uz vodstvo učiteljice Jasmine te uz izlaganje učenica osmoga  razreda, Katarine i Seline.

Prezentacijom, tematskim panoom u holu škole  te kroz  stručno vođenje kustosa Vedrana Kosa, učenicima je ukazana pozornost  na važnost postojanja i djelovanja Giuseppine Martinuzzi.  Doznali su brojne zanimljivosti, između ostaloga i to da je, osim što je  rođena u Labinu u imućnoj obitelji, bila izvrsna pedagoška radnica, praktičarka i teoretičarka i suradnica mnogobrojnih pedagoških časopisa kao i autorica priručnika Manuale mnemonico (1886) s oglednim tablicama za lakše zapamćivanje gradiva.

Nakon razgledavanja postava u Muzeju, gospodin Vedran je učenike proveo i kroz ogledni rudnik, što je upotpunilo ovaj zanimljiv posjet.

Na kraju, sjetimo se i ove lijepe izreke Giuseppine Martinuzzi:

"...JER SE PREMA TUĐOJ MALENKOSTI MJERI VLASTITA VELIČINA"

oš ivo lola ribar giuseppina martinuzzi kultura sugrađani