U Vinkovcima predstavljena knjiga Davorke Smoković

U Vinkovcima predstavljena knjiga Davorke Smoković

28.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nedavno je u Vinkovcima, u organizaciji župe sv. Ćirila i Metoda, Gradskog muzeja Vinkovci i tamošnjeg Ogranka Matice hrvatske upriliČeno predstavljanje zbirke duhovne poezije "Vjerujem" Davorke Smoković iz Pićna.

Pozdravno slovo izrekli su predsjednik Matice hrvatske u Vinkovcima dr. Dražen Švagelj i voditeljica Etnološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci mr. Ljubica Gligorević. Knjigu su predstavili recenzent don Anton Šuljić, vlč. doc. dr. Stjepan Radić i autorica.

Tijekom vrlo dobro posječene promocije don Šuljić je rekao da je autorica pjesme složila u duhu liturgijske godine "pa bismo ovu zbirku smjeli čitati i kao pjesme od anđela do anđela". Recenzent je također istaknuo da osobitu vrijednost ovoj knjizi daju stihovi na čakavskom (pićonskom). Na spomen toga don Anton je, svirajući gitaru, kazivao na čakavskom pjesmu Drage Gervaisa, a potom kantautorsku skladbu o djeci koja su s njegovog otoka Paga otišla u svijet, a roditeljski dom ostaje prazan. Dr. Radić je rekao pak da religiozna tematika ovdje nikako ne predstavlja bijeg u neku umjetno stvorenu idilu, već upravo suprotno. Na kraju, goste iz župe Pićan, njihova župnika Antuna Kurelovića kao i vjernike iz župe Kršan, pa iz Labina, Rijeke, Pule i Zagreba te Vinkovčane i ostale, pozdravio je i riječi zahvale uputio glavni domaćin vlč. mr. Tomislav Korov, župnik župe Sv. Ćirila i Metoda. V. B.

 

Foto: Đakovačko - osječka nadbiskupija

 

 

davorka smoković čakavica poezija knjiga književna večer vjerujem predstavljanje vinkovci pićan pićanština pićanska čakavština