U utorak radionica „Kako se nositi sa neprikladnim nasljeđem“ u sklopu projekta ATRIUM PLUS

U utorak radionica „Kako se nositi sa neprikladnim nasljeđem“ u sklopu projekta ATRIUM PLUS

22.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin u utorak, 26. ožujka 2019. godine organizira radionicu na temu „Kako se nositi sa neprikladnim nasljeđem“ u sklopu projekta ATRIUM PLUS, financiranog iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Radionicu će voditi:
• Irina Belušić Maggi’ – Voditelj projekta ATRIUM PLUS, Grad Labin
• Prof. Dijana Muškardin – Srednja škola “Mate Blažina” Labin
• Iride Vidaković – certificirani vodič

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osobama s naglaskom na profesionalne ili neprofesionalne turističke vodiče i dionike iz područja turizma.

Zbog bolje organizacije molimo da prijavu izvršite na email: irina.belusicm@labin.hr, do ponedjeljka 25. ožujka 2019. godine do 15h.

Radionica započinje u 10 sati, a dnevni red može se preuzeti u privitku ispod teksta.

O projektu

ATRIUM PLUS se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020. te predstavlja nastavak projekta ATRIUM, koji je proizveo niz korisnih alata kao što su digitalni katalog, priručnik za pametno upravljanje arhitekturom totalitarnih režima, smjernice za obnovu moderne arhitekture. Projekt je kulminirao uspostavom prve kulturne rute, koju je potvrdilo Vijeće Europe u travnju 2014., posvećenoj disonantnoj i tzv. “neugodnoj baštini“. ATRIUM PLUS namjerava kapitalizirati postignuća ATRIUM-a suočavanjem s izazovom koji je otvoren za sve institucije i zainteresirane dionike: da Kulturna ruta postane kulturno-turistička atrakcija.

Ovaj će cilj biti proveden kroz nekoliko dobro definiranih aktivnosti:

1) Definiranje i provedba zajedničke informacijske strategije i akcijskog plana za posjetitelje koji se sastoje od unificiranih putokaza i informativnih ploča te promotivnih digitalnih i tiskanih materijala (brošure, letci), koji sadrže korisne informacije o mjestima, zgradama, spomenicima, događajima vezanim za baštinu, kako bi se ponudili dobro dizajnirani itinereri 1900-ih;

2) Definiranje i provedba prekograničnog tečaja za turističke vodiče namijenjenog stručnim vodičima i građanima koji su voljni surađivati u ostvarivanju ove specifične baštine, zasnivajući na takozvanim "gradskim šetnicama" iskustvima koja proizlaze iz FARO Konvencije Vijeća Europe. Budući da je ta baština proizašla iz totalitarnih režima koji su izazvali strašne tragedije stanovništvu tijekom XX. stoljeća, turistički vodiči je moraju prezentirati posjetiteljima (pogotovo najmlađima) na vrlo informirani, etički i kritički način.

3) Pokretanje prekograničnog programa studijskih posjeta koji uključuju škole koje se nalaze u gradovima / područjima uključenim u projekt ATRIUM PLUS kako bi se testirao kulturno-turistički potencijal arhitekture i sjećanja povezanih s totalitarnim režimima 1900-ih i educiranje nove generacije kako bi postali odgovorni i informirani turisti budućnosti.

Nositelj projekta je Grad Forli, a partneri Grad Labin, Sveučilište u Zadru, Grad Bari, te Grad Ferrara. Proračun za Grad Labin iznosi 126.869,00 €, dok bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 107.838,65 €. Projekt traje od 1.1.2018. do 30.6.2019.

Teme:
• Vijeće Europe i Program Kulturnih ruta Vijeća Europe
• Interpretacija Programa Kulturnih ruta Vijeća Europe promotora ATRIUM Podlabin
• Neprikladno naslijeđe: definicija, primjeri, odgovori
• Jezik uporabe za neprikladno naslijeđe
• Aplikacija FARO konvencije i participacijskog turizma: načini, kritike
• Važnost rudarske baštine u tumačenju ATRIUM rute Podlabin
• Neprikladno naslijeđe: upoznavanje sa iskustvima vođenja vodiča u Podlabinu
• Operativni okvir rada vodiča na lokalnoj ruti ATRIUM 


Prilozi

atrium plus radionica grad labin kako se nositi s neprikladnim nasljeđem