U uređenje igrališta Kature uložen ogroman novac, ali se na njemu nalazi brdo zemlje, šljunka i blata

U uređenje igrališta Kature uložen ogroman novac, ali se na njemu nalazi brdo zemlje, šljunka i blata

17.6.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U najvećem labinskom naselju Kature, ispod bivšeg Domusa i marketa Jedinstva nalazi se Dječje igralište na koje djeca vrlo rijetko zalaze. Naime, na igralištu u čiju je obnovu prije dvije godine uloženo 921 tisuća kuna nalazi se brdo zemlje razasute okolo, šljunka i blata s obzirom da nije postavljena odgovarajuća podloga na kojoj bi se djeca igrala.

EU fondovi

Na taj su nas problem upozorili stanari okolnih zgrada i posjetitelji kafića uz igralište u što smo se i sami uvjerili i zapitali, vrijedi li to zaista 921 tisuća kuna prije dvije godine ili današnjih 122 tisuća eura. Podsjetimo, igralište je obnovljeno iz EU fondova putem LAG-a istočna Istra u okviru Mjere 2.2.1. projekta »Rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta Kature« što je uključivalo postavljanje tematskih dječjih sprava s motivom broda i morskih životinja te postavljanje tematskih, edukativnih tabli s osnovnim informacijama o povijesti ribarstva i zastupljenim morskim životinjama i organizmima ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

To je bio stopostotni iznos financiranja ove investicije iz EU fondova bez dodatnih opterećenja proračuna Grada Labina i svakog stanovnika. Cilj projekta je bio očuvanje ribarske tradicije i baštine FLAG područja te stvaranje zdrave navike kvalitetnog boravka djece i mladih na otvorenom.

Tada je u ožujku 2022. na prostoru bivše ribarnice gradonačelniku Valteru Glavičiću odnosno Gradu Labinu uručena odluka kojom je osiguran taj iznos za rekonstrukciju i opremanje dječjeg igrališta na Katurama kod bivšeg Domusa. Na papiru jedno, a u stvarnoj situaciji nešto drugo, što pokazuje i naša fotografija ali i činjenica da je prije rekonstrukcije igrališta ovdje dolazilo puno djece.

S druge strane odgovorni su se oglušili na prijedloge da se na velikom igralištu između Dječjeg vrtića i jaslica gdje postoji igralište za košarku pored njega postavi ljuljačka i tobogan za manju djecu na velikoj travnatoj površini. Kako je gradonačelnik prilikom preuzimanja odluke istaknuo, ovakvi projekti i osiguranje financiranja putem fondova svakodnevni su cilj Grada Labina koji kroz poseban Odjel za gospodarstvo i fondove EU-a nastoji maksimalno iskoristiti mogućnost koju ovakvi pozivi za sufinanciranje nude. Međutim, nedostaje kontrola učinjenog i ispravljanje nedostataka. Igralište na Katurama bilo je drugo tematsko igralište u Labinu nakon što je u Rapcu svečano otvoreno jedno takvo, također u potpunosti financirano EU novcem i na oduševljenje rabačkih mališana, ali opet sa zemljanom podlogom bez trave za koju se čekalo da naraste.

Tematsko igralište

Ta su igrališta u konačnici svojom vizurom trebala biti spoj bogate povijesti Labina, odnosno povezivanja povijesti rudarenja te blizine mora s edukativnim tablama s osnovnim informacijama o povijesti rudarenja i ribarstva te spravama s motivom broda i morskih životinja. Zbog rudarske i ribarske prošlosti igralište je trebalo privlačiti pažnju najmlađih, a i onih malo starijih jer tunel za provlačenje trebao je biti interpretacija rudarskih tunela. Da li je to sve ispalo tako - znaju djeca i njihovi roditelji.

Branko Biočić


djelčje igralište flag alba eu fondovi