U tovaritlonu do sada uživalo 1.000 mališana

U tovaritlonu do sada uživalo 1.000 mališana

26.4.2008. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Ekologija

RAŠA - Gotovo tisuću mališana iz cijele Hrvatske ovih dana je posjetilo rezervat izvornih pasmina magaraca Liburna u Raškoj dolini i nesvakidašnjom nastavom u prirodi, u društvu pedesetak tovara, obilježilo Dan planeta Zemlje.

Upoznavanje s ponašanjem

Danas su tu jedinstvenu atrakciju obišli i učenici pulskih osnovnih škola Šijana i Vidikovac, koji su nakon uzbudljivog tovaritlona i upoznavanja s autohtonim istarskim pasminama zaslužili i diplomu magareće akademije!

"Kad magarac drži uši gore, to znači da pažljivo sluša, a kad ih spusti, očito spava. Kad su usmjerene naprijed, boji se, a najopasniji je s ušima straga jer to znači da je ljut!", pojašnjavao je voditelj farme Ivan Perko djeci koja su pozorno pratila ponašanje magareće družine.

Imena prema poznatima

Na ulazu su ih dočekali tovarica Maza koja je već okotila 12 malih tovara i njezin najmlađi magarčić Kvisko, a imali su se priliku upoznati se i s legendarnim Džimijem koji je postao zaštitni znak farme.

Svi magarci dobili su imena prema nekom od posjetitelja, a često im kumuju i poznatiji gosti, od bivše ministrice turizma Pave Župan Rusković do istarskog župana Ivana Jakovčića. Uz Pave i Ninija, jedna od zvijezda rezervata je i simpatični Stipe. Danas je u Hrvatskoj samo 70-ak grla ugrožene pasmine istarsko-kvarnerskog magarca.

perko liburna raša tovari magarci