U Srednjoj školi Mate Blažine po prvi je put obilježen Dan glupih pitanja

U Srednjoj školi Mate Blažine po prvi je put obilježen Dan glupih pitanja

16.10.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Amerikanci koji su poznati po izmišljanju datuma za obilježavanje svega i svačega prije četrdeset su godina izmislili i dan kada učenici imaju priliku postavljati maštovita pitanja. Cilj je poticati radoznalost učenika. Krajem rujna i početkom listopada ove godine i naši su učenici imali priliku postavljati pitanja koja nisu nimalo glupa ili besmislena. Više o načinu obilježavanja u nastavku, naravno, u obliku PITANJA i odgovora.

DAN GLUPIH PITANJA?

Što?

Dan/tjedan glupih pitanja.

Gdje?

U Srednjoj školi Mate Blažine. (Koliko znamo jedino u Srednjoj školi Mate Blažine).

Kada?

Od 28. rujna do 2. listopada 2020.

Zašto?

Dan glupih pitanja se u nekim američkim, britanskim, navodno i indijskim školama slavi od 1980-ih, uvijek krajem rujna, točnije 28. rujna. Svi znamo da nema glupih pitanja samo straha od postavljanja pitanja. Pitanje je osnovni alat u spoznavanju svijeta, učenju i poučavanju. U cilju osvješćivanja važnosti pitanja u svakodnevnom životu profesor komunikacijskih vještina Daniel Mohorović, koji se već neko vrijeme bavi kvizikom, umijećem postavljanja pitanja, i popularizacijom te novije discipline, odlučio je organizirati proslavu tog ''neformalnog'' međunarodnog dana u Srednjoj školi Mate Blažine.

Kako?

Učenici su cijeli tjedan imali na raspolaganju kutiju pitanja za ubacivanje svojih, anonimnih pitanja (bilo kome, o bilo čemu). Kutija pitanja nalazila se školskoj knjižnici, na čuvanju kod knjižničarke Majde Milevoj Klapčić. Profesorice Martina Lukež i Katarina Brajdić Divšić na svojim su nastavnim satovima motivirale učenike da u kutiju ubace što više pitanja.

Kakva je budućnost prikupljenih pitanja?

Pitanja ćemo poslati na prave adrese. Možda i objaviti.

(Tekst i foto: Daniel Mohorović)


srednja škola mate blažina dan glupih pitanja