U sklopu gradske fešte “Petrova” otvorena 14. Labin Art Republika

U sklopu gradske fešte “Petrova”  otvorena 14. Labin Art Republika

4.7.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Za nama je još jedna Petrova. Još jednom je glavni trg, ali i glavne ulice starog grada preplavilo mnoštvo Labinjana i njihovih domaćih i stranih gostiju. Još jednom se zabava, veselje, pozitiva i glazba širila zrakom, uljepšavajući ionako divnu večer prve srpanjske subote. Još je jednom - po četrnaesti put - otvorena i Labin Art Republika, tradicionalni dva mjeseca dug labinski kulturni festival.

 

Događaja je tog dana bilo napretek. Festival poduzetništva, obrta i OPG-a u labinsku je starogradsku jezgru doveo brojne izlagače iz svih dijelova Hrvatske, koji su pokazali samo djelić onoga što naša zemlja može s ponosom ponuditi - možda i kroz cijelu sezonu, a ne samo jednu večer. Galerija maslinovog ulja kao i obično bila je mjesto okupljanja za gurmane i poznavatelje dobrih vina, a tik do nje još jedna atrakcija - gastro show majstora kuhara tijekom kojega je servirano čak 500 porcija istarskih fuži s umakom od plodova mora!

 

Trgom su odjekivali zvuci folklora, rasplesali su se KUD-ovi, a nešto kasnije rasplesali su se i Labinjani, prilikom nadahnutog nastupa svoje mlade pjevačke zvijezde Rafaela Santaleze. Etno bend "Šćike" pokazao je da je dorastao velikim pozornicama i brojnoj publici, koja je tijekom njihovog nastupa ispunila glavni labinski trg. Frontmen benda Zoran Karlić usred nastupa nakratko je nestao s pozornice, da bi se tek nekoliko trenutaka kasnije pojavio na Torionu, kamenoj kuli koja se uzdiže nad ulazom u grad, s udaljene pozicije "ušao" u pjesmu i nastavio svirati sa svojim kolegama, da bi potom podigao zastavu Labin Art Republike i time simbolično označio početak "Ljeta u bojama COOLTURE".

 

Popularni pjevač Ivan Zak pokazao je da je, unatoč malobrojnim skepticima, sjajan zabavljač ali i miljenik ljepšeg spola, jer se za njegova nastupa prilično "zagužvalo" ispred pozornice, uglavnom dolaskom ženske publike u prve redove. Vruću atmosferu uspio je, nakon Zakovog nastupa, do ranih jutarnjih sati održati odličan cover band "Fun Box". U isto vrijeme, na Špini je prašio žestoki rock''n''roll, kojim je kultna emisija Radio Labina, "Radio Gerila", obilježila 10 godina emitiranja. Uvijek ekscentrični i sjajno raspoloženi Todor maestralno je vodio cijelu feštu alternativne glazbe, a za to da baš svaki posjetitelj zapleše u žestokom ritmu i ostavi koju kapljicu znoja na tlu pobrinuli su se "Flanger Danger" iz Pule, "Nord" i "Padre" iz Rijeke, te domaće snage "Ver Ballem" i "SDP Trio".

 

 

  

Prvi tjedan ljeta kulture u "bojama" jazza

 

Ovaj tjedan započinje večeras s otvorenim posjetima ateljeima labinskih likovnih umjetnika, koji su ponovo otvoreni u srijedu od 11 do 13 sati. Turisti će u utorak navečer šetati starogradskom jezgrom u vođenim grupama, slušajući o povijesti, ali i mitovima i legendama koje stari Labin krije. Ciklus "Klasično ljeto" već je započelo, a ove srijede donosi nam izrazito zanimljiv koncert klavira - i to osmeroručno! Nastupaju četiri mlade pijanistice predvođene domaćom talentiranom glazbenicom Nicole Vidak.

 

Drugi dio prvog tjedna Labin Art Republike definitivno će obilježiti Labin Jazz festival. Ovogodišnji glavni izvođači redom su dobro poznata imena s hrvatske glazbene scene, a svi koketiraju s jazzom i sličnim sofisticiranim glazbenim žanrovima. U četvrtka 7. srpnja od 21:30 na Špini će posjetitelji uživati u latino-jazz zvucima legendarnog Cubisma, predvođenog maestralnim udaraljkašem Hrvojem Rupčićem i pjevačem Ricardom Luque. Idući dan u isto vrijeme na pozornicu kod Špine penje se svjetski priznati gitaristički virtuoz Damir Halilić Hal, dok će nešto iza 23 sata na Starom trgu ispred Circola jazzirati bend zanimljivog naziva "Ar-tu-dvi-tru". Posljednjeg dana festivala glavni izvođač večeri je Jelena Radan, osebujna pjevačica koja se u posljednje vrijeme gotovo u potpunosti posvetila "Fadu", portugalskoj narodnoj glazbi s natruhama jazza, istovremeno nabijenoj emocijama zbog kojih ju ponekad uspoređuju sa sevdahom. Trodnevni glazbeni doživljaj zaključit će Alex Brajković trio, koji će za "prave" jazz sladokusce zasvirati u 23 sata na Titovom trgu, ispred Enoteke.

 

 

Foto:  Nel Pavletić - PIXSELL

 

PR

 

 

 

 

lar labin art republika poduzetništvo petrova pučka fešta ivan zak