U Raši tradicionalni, 13. Susret harmonikaša Labinštine|Harmonikom čuvaju narodnu i kulturnu baštinu Istre

U Raši tradicionalni, 13. Susret harmonikaša Labinštine|Harmonikom čuvaju narodnu i kulturnu baštinu Istre

18.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U organizaciji RKUD-a „Rudar“,  u Raši je održan  vrlo uspješan tradicionalni, 13. Susret svirača na harmonikama pod nazivom „Labinjonski armonikaši“, na kojem je sudjelovalo preko 30 svirača ovoga popularnog instrumenta.

Pored ostalih,  nastupili su kao i svake godine učenici Umjetnička škole „Matka Brajše Rašana“ iz Labina, i privatne škole iz Žminja, koji su ove godine oduševili mnogobrojnu publiku za koju je velika dvorana RKUD-a u Raši bila pretijesna, da primi sve koji su željeli pratiti ovaj tradicionalni susret svirača. Bio je to susret generacija, mladih, koji tek stasaju u svirače harmonike, i starijih iskusnijih  na ovom popularnom instrumentu, koji sviraju godinama, sviraju u raznim prigodama i na mnogim feštama našega kraja. Zasvirali su ovoga puta i neki novi svirači, po prvi puta kao Kiršić Renco, koji inače svira harmoniku preko 40  godina. Renco je zasvirao solo, ali je zasvirao i u duetu i to kako kaže „ot gušta“ s unukom Alanom, i to je prisutne oduševilo koji su dugotrajnim aplauzom zasluženo nagradili prvi nastup djeda i unuka. Pored svirača Labinštine, nastupila je i grupa svirača iz Barbanštine, svirač na harmonici korijena ovoga kraja iz Bertoki kraj Kopra, Marino Kranjac, i na kraju susreta zasvirao je i nekadašnji član RKUD-a koji  već godinama  živi u Sesvetama, Branko Belušić. Branko je svirao s prijateljima i predstavili su se, za kraj susreta,  kao grupa 213, što bi bio zbir njihovih godina, a to su poznati labinski muzičari Romano Malinarić i Mario Glavičić koji su s Brankom svirali i zabavljali publiku melodijama koje su mnoge prisjetile svoje mladosti  plesa i zabave a pridružio im se sa harmonikom i Miljenko Išić, svirač koji na ovom susretu pored Darka Blaškovića i Roberta Čekada nastupa od početka održavanja. Ovogodišnji susret je otvorila i započela svojom poezijom, labinska pjesnikinja Rina  Miletić , poezijom koja je  posebno i za ovu prigodu napisala i nazvala „Armonikaši“ a pratio ju je na usnoj harmonici sjetno Klaudio Franković Luvija. Kraj susreta je obilježen  opet  poezijom, koju je isto tako za ovu prigodu napisanu  i nazvana „Armonika“  čije je prekrasne stihove govorila autorica Bruna Gobo, stihove o armonici, njenoj ljepoti, njenoj snazi da postane makar sitan dio čovjeka u svim trenucima njegovog života. Prisutni u prepunoj dvorani raškog RKUD-a su  aplauzima, dugotrajnim pljeskom, pjesmom,  nagradili  ovogodišnje učesnike, zasluženo, vrlo uspješnog susreta s odličnom organizacijom , a program je uredio i vodio Josip Pino Knapić.

Nastupili su Klaudio Franković, Rina Miletić, Robert Čekada, Morris Gržan, Serđo Načinović, Toni Čeh, Tanja Čeh, Nikolas Golja, Antonio Kos, Alan Kiršić, Nino Kiršić, Stefano Datos, Marino Kranjac, Marčeta Miro, Darko Blašković, Nevenko Bulić,  Nikola Zupičić, David Mišon, Dino Peruško, Andy Sandić, Ivan Brajuha, Baćac Romano, Renco Kiršić, Branko Belušić, Romano Malinarić, Mario Glavičić, Milenko Išić, Bruna Gobo, Branko Pušec . 13. susret harmonikaša Labinštine „labinjonski armonikaši“ spada u red manifestacija Istre, koje okupljaju svirače ovoga instrumenta, a RKUD „Rudar“ je jedno od rijetkih društava koje tradicionalno, s puno ljubavi organizira ovaj susret i druge manifestacije a sve s ciljem očuvanja narodne kulturne baštine Istre, prenoseći na mlade vrijednosti te kulturne baštine. (B. BIOČIĆ)

rkud rudar raša harmonikaši labinjonski armonikaši harmonika