U Rapcu počela Međunarodna ljetna škola astrofizike - jedan od organizatora je i Nobelovac George Smoot

U Rapcu počela Međunarodna ljetna škola astrofizike - jedan od organizatora je i Nobelovac George Smoot

21.9.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Jučer je u Rapcu započela Međunarodna ljetna škola astrofizike Novicosmo 2009. u organizaciji Visoke međunarodne škole za napredne studije iz Trsta i Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Cilj ljetne škole, koja će trajati do 30. rujana, je polaznicima pružiti uvid u različita područja suvremene astrofizike i astronomije putem predavanja u realizaciji petnaest predavača – priznatih eksperata u svojim područjima te seminara na odabrane teme koje će voditi mladi kompetentni znanstvenici. Škola ima respektabilan znanstveni organizacijski odbor u kojem je zastupljen i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2006. godine George Smoot.

 

Ova ljetna škola organizirana je u Međunarodnoj godini astronomije u želji da što bolje promovira Hrvatsku u znanstvenim krugovima Europe i svijeta. To je ujedno izazov Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci da uspostavi i produbi suradnju sa svjetskim znanstvenicima te da doprinos promociji prirodnih znanosti.

 

  Međunarodna ljetna škola astrofizike Novicosmo 2009 Highlights in Astrophysics održat će se u Rapcu od 20. do 30. rujna 2009. u organizaciji Visoke međunarodne škole za napredne studije SISSA (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati) iz Trsta i Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Ova je aktivnost rezultat intenzivne suradnje navedenih institucija, od kojih je talijanska visoko rangirana u astrofizici u svjetskim razmjerima, dok se Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci, ustrojen prije nepune dvije godine, tek dokazuje i bori za afirmaciju na unutarnjem i vanjskom planu.

Cilj Ljetne škole je polaznicima pružiti uvid u različita područja suvremene astrofizike i astronomije putem predavanja u realizaciji petnaest predavača – priznatih eksperata u svojim područjima te seminara na odabrane teme koje će voditi mladi kompetentni znanstvenici. U obje kategorije Hrvatska ima po nekoliko svojih predstavnika.

Predavači u školi su: D. Bennett (SAD), K. Berger (Armenija), Ž. Bošnjak (Francuska), A. Bressan (Italija), D. Dominis-Prester (Hrvatska), A. Ferrara (Italija),  M. Friedjung (Francuska), E. Hatziminaoglou (Grčka), W.Hillebrandt (Njemačka), J.-F. Hochedez (Belgija), Ž. Ivezić (SAD), M. Karuza (Italija), D. Kotnik-Karuza (Hrvatska), G. Meynet (Švicarska), U. Munari (Italija), P. Natoli (Italija), K. Pavlovski (Hrvatska),  A. Pizzella (Italija), P. Salucci (Italija),  G. F. Smoot (SAD), D. Vinković (Hrvatska),  G. Vladilo (Italija), B. Vršnak (Hrvatska).

Otvaranje Ljetne ljetne škola astrofizike je u ponedjeljak, 21. rujna 2009. godine s početkom u 13,00 sati u hotelu Polux.

Polaznici Škole, njih 80 iz raznih dijelova svijeta, doktoranti, postdoktoranti početnici i studenti pred završetkom diplomskog studija, u ovakvoj koncepciji dobivaju možda neponovljivu priliku da upotpune i osuvremene svoja znanja iz astrofizike prije nego što svoj znanstveni interes u potpunosti usredotoče na određeno usko područje istraživanja.

Edukacija i znanstveno usavršavanje mladih polaznika posebno je učinkovita u prisnoj atmosferi druženja, međusobnog i s vrhunskim astrofizičarima, razmjene iskustava i informacija, poticanja suradnje, razvijanja kreativnosti i sticanja novih prijateljstava.

Škola ima respektabilan znanstveni organizacijski odbor u kojem je zastupljen i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2006. godine George Smoot.

Predavanja obuhvaćaju širok raspon tema od fizike zvijezda, njihove strukture i evolucije te posebnih vrsta promjenljivih zvijezda, fizike Sunca, preko protoplanetarnih diskova do ekstrasolarnih planeta. Stvaranje galaksija i crnih rupa, fenomen manjka mase, postojanje tamne tvari, kozmičkog pozadinskog zračenja pitanja su na koje kozmologija traži odgovor u okvirima fizike gravitacije i standardnog kozmološkog modela.

Astrobiologija je zastupljena u predavanjima na temu stvaranja prebiotskog materijala i naseljivih zona u svemiru, potrage za znakovima života i nastanjenih planeta. Bit će riječi o velikim optičkim teleskopima te o načinu prijave i pisanja prijedloga projekta vezanog za opažanja na njima. U izlaganjima su praktički jednako zastupljena istraživanja opažačkog i teorijskog karaktera, s posebnim naglaskom na primjenu sofisticiranih računarskih simulacija.

Ova ljetna škola je organizirana, ne slučajno, u Međunarodnoj godini astronomije 2009 u želji da što bolje promovira Hrvatsku u znanstvenim krugovima Europe i svijeta. To je ujedno izazov Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci da uspostavi i produbi suradnju sa svjetskim znanstvenicima, da dade doprinos  promociji prirodnih znanosti te svojoj znanstvenoj i organizacijskoj afirmaciji na Riječkom sveučilištu i šire.

Škola je organizirana dijelom zahvaljujući financijskoj i organizacijskoj podršci Zaklade Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Primorsko-goranske županije, Istarske županije i Grada Labina.

 

 

škola astrofizike međunarodna škola astrofizike george smoot svemir astrofizika rabac predavanje astronomija fizika