U Rapcu održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Pula

U Rapcu održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Pula

7.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Valamar Girandella Resortu koji je ujedno najveća ovogodišnja investicija u turizmu u Hrvatskoj, 06. srpnja održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Pula. Predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić tom je prilikom istaknula značaj teme sjednice i okupljanja istarske poslovne zajednice zajedno sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Labina Valterom Glavičićem, a taj se značaj sastoji od razmatranja svih pripremljenih analiza gospodarskih i demografskih pokazatelja na nivou Hrvatske i Istarske županije.

            - Možemo konstatirati da je većina pokazatelja za Istarsku županiju u kategoriji najboljih odmah iza Grada Zagreba, što daje potvrdu dobrog promišljanja i planiranja razvoja istarskog gospodarstva. Cilj ovog vijeća ujedno je još jednom naglasiti stav gospodarstva o tome da je neophodno postići konsenzus poduzetnika, javnog sektora i stanovništva zasnovan na jasnim prioritetima, zajedničkim gospodarskim ciljevima i jasnoj viziji što želimo postići u cilju jačanja konkurentnosti sposobnosti naših poduzetnika na jedinstvenom tržištu EU. Istovremeno je bitno raditi na povećanju životnog standarda stanovništva, uključivanjem većeg broja radnika u procese proizvodnje, pružanja usluga više vrijednosti i plasmana svih naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kroz turističku ponudu. Ova godina obilježena je deficitom na tržištu radne snage za mnoga područja djelatnosti - od turizma, prerađivačke industrije, građevinarstva do prijevoza. Uz sve napore poslodavaca i Zavoda za zapošljavanje, teško je osigurati potrebnu radnu snagu iz kontingenta prijavljenih nezaposlenih na Zavodu, pa je potrebno razmotriti i potencijal uključivanja dijela umirovljenika u parcijalne oblike rada uz stimulativnije zakonske uvijete. No, u ovom trenutku moramo prihvatiti činjenicu realne potrebe uvoza radne snage i koristiti sve prednosti radne snage iz nama susjednih država. Najvažnije je promijeniti sustav obrazovanja i motiviranja mladih ljudi prema modernim zanimanjima i podizanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, uskladiti uvijete rada s kretanjima na tržištu radne snage u našem okruženju i stvoriti održivo upravljanje razvojem gospodarstva - istaknula je Jasna Jaklin Majetić.

            Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić održao je predavanje o ekonomskim i demografskim pokazateljima, trendovima i gospodarskom potencijalu županija u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Istarsku županiju. Njegovo predavanje temeljilo se na komorskoj publikaciji „Županije - razvojna raznolikost i gospodarski potencijali" i kroz njega je Zvonimir Savić okupljenima predstavio stanje i kretanja u istarskom gospodarstvu.

            Okupljeni gospodarstvenici tako su se upoznali s činjenicama koje govore kako Istarska županija ostvaruje najviše turističkog prometa - ukupno 31% noćenja u Jadranskoj Hrvatskoj te 29% ukupnog turističkog prometa Hrvatske. Prema pokazateljima indeksa gospodarske snage, Istra je druga najrazvijenija županija nakon Grada Zagreba te pripada skupini šest županija koje imaju BDP iznad prosjeka Hrvatske. Također, Istra pripada skupini četiri županije koje imaju razvijenost iznad 50% prosječne razvijenosti Europske unije te je treća županija koja je najbliže ostvarenju nominalne razine BDP-a iz pred-krizne 2008. godine. Osim toga, Istra ima najveću vrijednost depozita per capita u bankama te najbolju pokrivenost bankomatima i poslovnicama u Hrvatskoj. Među svim hrvatskim županijama, Istra prednjači i po najvećem broju građevinskih dozvola u prošloj godini te po najvećoj vrijednosti predviđenih građevinskih radova nakon Grada Zagreba. Također, Istra je treća županija s najvećim robnim izvozom (nakon Grada Zagreba i Varaždinske županije) te je županija u kojoj se najviše poveća broj stanovnika tijekom glavne turističke sezone.

            O razvoju lokalne destinacije Labin-Rabac govorila je direktorica Ureda TZ-a Grada Labina, Radmila Kos Paliska, a na važnan proces podizanja kvalitete osvrnuo se prokurist tvrtke Maslinica d.o.o. Goran Zahtila.

            Sandi Sinožić, Valamarov direktor destinacije Rabac predstavio je investiciju Valamar Girandella Resorta koja je vrijedna preko pola milijarde kuna te je govorio o pružanju visoke kvalitete turističke ponude i privlačenju novih gostiju s novih tržišta. Pri tome svakako valja uzeti u obzir povećanje broja avionskih letova prema Puli te produženje turističke sezone.

            Napomenimo i kako su se na Gospodarskom vijeću ukratko predstavili i nagrađeni istarski gospodarstvenici - Milena Mičić, direktorica Aquarium Pula d.o.o. koja je ovogodišnja dobitnica nagrade za poduzetnicu godine te Kristian Krpan, direktor tvrtke MCZ d.o.o. Labin koja je dobitnik nagrade „Zlatni ključ" kao najbolji mali i mikro izvoznik u 2016. godini.

            Uz izvrsnu organizaciju domaćina iz Valamara, nakon sjednice uslijedio je obilazak resorta tijekom kojeg su se članovi Gospodarskog vijeća imali prilike upoznati s novoizgrađenim i uređenim lokacijama te s turističkom ponudom i kvalitetom usluge koja je namijenjena i najzahtjevnijim gostima. Također, nakon sjednice Vijeća, gospodarstvenicima su se predstavili vinari i maslinari s područja Labinštine - Goran Baćac, Lari Juričić, Miljenko Vretenar, Piero Licul, Romeo Licul i Wiliam Negri te rovinjska tvrtka Darna d.o.o. koja je predstavila i svoje nove proizvode.

gospodarsko vijeće sjednica hgk gospodarstvo