U Rapcu koordinacijski sastanak hrvatske i istarskih turističkih zajednica: O planu za turizam do 2027. godine

U Rapcu koordinacijski sastanak hrvatske i istarskih turističkih zajednica: O planu za turizam do 2027. godine

26.7.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Direktori Turističkih zajednica istarskih gradova i općina okupili su se u Hotelu Valamar Sanfior & Casa u Rapcu na koordinacijskom sastanku kojeg je organizirala Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavio je novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma za razdoblje od 2023. do 2027. godine, a govorio je i o dosadašnjem tijeku turističke godine s naglaskom na ostvarene rezultate turističkog prometa te o planiranim promotivnim aktivnostima na emitivnim tržištima do kraja godine.

- Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma do 2027 kojeg smo usvojili na skupštini prošlog mjeseca postao je strateški dokument za daljne marketinške strategije i promocije Hrvatske kao turističke zemlje na inozemnom tržištu. Dokument je vrlo opširan i sveobuhvatan, a što je vrlo važno ima i operativnu komponentu koja će biti osnova za provedbu svih aktivnosti u smislu daljnje pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne i održive turističke destinacije i na tome će naravno biti naglasak u komunikaciji s tržištem.


Vrlo važan dio dokumenta je posvećen brendiranju, odnosno repozicioniranju i jačanju našeg brenda Hrvatske kao turističke zemlje. Važno je i da je cijeli sustav uključen u implementaciju samog dokumenta jer ćemo raditi i na kreiranju novih doživljaja i repozicionirati naše destinacije, ali i turističke proizvode s naglaskom na one koji mogu privući goste izvan glavne turističke sezone, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Rekao je i kako možemo biti itekako zadovoljni s dosadašnjim rezultatima turističke sezone, dolascima i noćenjima.


- Oni su na razini 2019. koja je bila rekordna, bolji su nego prošle godine. To prati i Istarska županija. Istra je nama najznačajnija turistička regija s obzirom na kvalitetu i raznolikost turističke ponude, naravno i na sveukupni smještajni kapacitet. Ono što nas očekuje do kraja srpnja je malo veći turistički promet na dnevnoj bazi, sada smo na milijun gostiju dnevno.


Očekujemo nastavak tog trenda u kolovozu, malo će nam se promijeniti struktura gostiju jer očekujemo veći priljev Talijana s obzirom na Ferragosto i Bavaraca kojima sada počinju školski praznici, a Bavarska je uvijek bila naše važno emitivno tržište. Očekujemo i Nijemce, Austrijance, Poljake i domaće turiste što će činiti jezgro naših turista. Posebno veseli veliki porast Britanaca što je važno za naše južne županije, to je dobro za porast avioprometa, a važno je i što imamo i porast Amerikanaca i gostiju s dalekih tržišta. Polako se vraćaju Kinezi i Južnokoreanci koji su važni u putovanjima izvan glavne turističke sezone. Za sad su prolazna vremena više nego dobra, a pred nama je još puno posla, rekao je Staničić.
OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU


Branko Biočić


rabac turizam koordinacija