U Rapcu na plaži Lanterna umjereno onečišćeno more

U Rapcu  na plaži Lanterna umjereno onečišćeno more

9.6.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Drugo ovogodišnje mjerenje kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana pokazalo je da od 879 obrađenih točaka ni jedna nije jače onečišćena, dok je na sedam plaža registrirano umjereno onečišćeno more, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Drugo ispitivanje kakvoće mora trajalo je od 12. do 30. svibnja, a rezultati su objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva http://www.mzopu.hr. Od sedam plaža na kojima je registrirano umjereno onečišćeno more pet ih je u Splitsko-dalmatinskoj te po jedna u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Umjereno onečišćeno more u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je na plažama Torac u Kaštel Gomilici, Baletnoj školi u Kaštel Kambelovcu, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću te Hotel Palace i Đardin u Kaštel Starom.

U Istarskoj županiji umjereno onečišćeno more izmjereno je na plaži ispod hotela Lanterna u Labinu, a u Primorsko-goranskoj županiji na kupalištu Tomasevac u Opatiji.

Na ostale 872 plaže nije zabilježeno odstupanje od graničnih vrijednosti. Ispitivanje kakvoće mora na plažama provodi se prema Programu ispitivanja kakvoće mora, u skladu s Uredbom o standardima kakvoće mora na morskim plažama.

Ispitivanja se provode svakih 15 dana duž cijele Jadranske obale. Troškove uzorkovanja podmiruju županije a uzorkovanje provode ovlašteni laboratoriji. Program stalnog praćenja sanitarne kakvoće mora provodi se od 1. svibnja do kraja sezone kupanja, odnosno do kraja rujna.

 

Foto: Rabac panorama, u pozadini Učka

Ministarstvo zaštite okoliša plaže turizam Rabac Lanterna onečišćenje MZOPU