LC Live

U postavu Kuće istarskog maslinovog ulja u Puli inaugurirana skulptura: Suvremeno umjetničko djelo stabla masline Josipa Diminića

U postavu Kuće istarskog maslinovog ulja u Puli inaugurirana skulptura: Suvremeno umjetničko djelo stabla masline Josipa Diminića

22.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U stalnom postavu Kuće istarskog maslinovog ulja u Puli u četvrtak navečer inaugurirana je skulptura akademskog kipara Josipa Diminića "Posveta maslini".

- Prošle smo godine otvorili prvi hrvatski muzej maslinarstva koji predstavlja povijesni i tradicijski aspekt maslinarstva, ali i našu sadašnjost – maslinare i vrhunsko istarsko maslinovo ulje. Želeći i dalje kroz trokut kultura – maslinarstvo – turizam promovirati ono najbolje u Istri, krenuli smo s projektom "Posveta maslini" gdje je jedan od najznačajnijih istarskih i hrvatskih umjetnika, akademski kipar Josip Diminić izradio skulpturu – suvremeno umjetničko djelo stabla masline na način kako je on vidi, kazala je Lorena Boljunčić, voditeljica ovog muzeja.

Sveto stablo

- Stablo masline od davnina simbolizira plodnost, dugovječnost i očišćenje, dok je maslinova grančica simbol mira i blagostanja. U drevnoj Grčkoj maslinovo stablo bilo je posvećeno božici rata Ateni, ujedno i božici mudrosti i umjetnosti te zaštitnici grčkih gradova, koja ga je, ne bez razloga, zasadila pokraj svojeg hrama na Akropoli. Maslina je bila i Apolonovo sveto stablo. U odlično osmišljenom besprijekorno uređenom prostoru 'Kuće od masline" njegovo stablo masline suptilno sažima umjetnikov dug duhovni put okrenut s jedne strane korijenima i nezaboravu zemlje, a s druge njegovim darom i iskustvom, što sve likovno i značenjski pretače u snažnu ljudsku i umjetničku posvetu maslini. Ujedno i uresu i simbolu ovog prostora. Kako ne bi dominirao, već harmonizirao suodnos između skulpture i ambijenta, slikar i kipar služi se asocijativnim, organičkim i ludičkim principima u tvorbi njegovog personaliziranog likovnog diskursa. Naime, deblo masline, grane i plodovi u naravi i nisu baš takvi. Oni tek asocijacijom i organičkom gradivnošću naznačuju ideju umjetnika, dok gigantizirani plodovi podupiru njegovu igrivu i ludičku narav, kazala je Gorka Ostojić Cvajner u svome nadahnutom govoru gdje je, između ostalih, istaknula ulogu suradnika te Diminićeve kćeri Mirte koji uvelike pomažu.

Neizostavna hraniteljica

Sam Diminić kazao je da nije lako govoriti od uzbuđenja na toj izložbi, uz riječi zahvale svim suradnicima, te prisjetio se svog odnosa s maslinama još od djetinjstva.

Izložbu je otvorio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kazavši da gotovo da i ne postoji dvorište bez masline, da je to hraniteljica, pohvalivši sve one koji su omogućili da ta skulptura bude inaugurirana, uz posebne zahvale Josipu Diminiću.

Josip Diminić rođen je u Sv. Lovreču Labinskom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1963. godine u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Zaslužan je za niz kulturnih i umjetničkih projekta u Istri (Mediteranski kiparski simpozij, Dubrova), ostvario više od stotinu samostalnih i više od 300 skupnih izložbi, a gotovo cijeli svoj život posvetio je obrazovanju mladih umjetnika predavajući na ALU u Rijeci. Za svoj umjetnički rad dobio je dvadesetak različitih nagrada.(V. BEGIĆ)

josip diminić skulptura kuća istarske masline stalni postav umjetničko djelo