U Pićnu obilježena 80. godišnjica pogibije Marija Maginje

U Pićnu obilježena 80. godišnjica pogibije Marija Maginje

17.6.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U subotu je u Pićnu obilježeno 80 godina od pogibije Marija Maganje u borbi za oslobođenje Pićna 11. lipnja 1944. godine. Mario Maganja rođen je 15. prosinca 1908. u Križu blizu Trsta u antifašističkoj obitelji.

U Narodno-oslobodilački pokret uključuje se već 1942 godine. Nakon Rommelove ofenzive sudjeluje u osnivanju partizanskih jedinica, komandir je 13. istarske partizanske čete osnovane u Brdu kod Zankovci. Te su čete bile male pokretne jedinice a postale su temelj budućih bataljona, odreda i brigada.

U veljači 1944. naredbom Operativnog štaba za Istru imenovan je za operativnog oficira Prvog udarnog bataljona, a u travnju iste godine kada je na Učki ponovno formirana Prva istarska brigada "Vladimir Gortan" komandant je njenog Drugog udarnog bataljona.


Poginuo je 11. lipnja 1944. u Pićnu gdje je borce predvodio u napadu na ondašnju kasarnu. Toga su dana jedinice brigade napale garnizone u Gračišću i Pićnu, a dva dana kasnije u Šumberu i Nedešćini. U tim borbama, osim Maganje, poginulo je još sedam boraca, a 15 ih je ranjeno. Hrabrom komandantu bataljona postavljena je spomen ploča 27. srpnja 1959 godine na dan koji se tada slavio kao Dan ustanka Hrvatske.


Obilježavanjem 80. godišnjice pogibije vijence su položili u ime Općine Pićan, Udruge antifašističkih boraca Labinštine i Udruge Josip Broz Tito načelnik Dean Močinić, predsjednici udruga Severino Franković i Valter Černjul te nazočni članovi udruga.


Svom ocu Mariju Maganji, vijenac je položila kćerka Loredana sa svojim sinom Maurom i unukom Elisom. Iz rodnog sela palog borca Križa pokraj Trsta, vijenac je položilo izaslanstvo Saveza ANPI iz Križa, predsjednik Ljubo Košuta i članovi Paolo Košuta, Edi Ukmar i Frančko Štefančič.


Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice načelnika Općine Pićan Deana Močinića, skupu se obratio prigodnim riječima predsjednik Saveza ANPI iz Križa Ljubo Košuta, te predsjednik antifašističkih boraca Labinštine Severino Franković.


Pokretač i inicijator ovog obilježavanja pogibije bio je Franko Košuta, nećak poginulog Marija Maganje koji je također zajedno sa svojom suprugom Nediom nazočio ovom skupu. Nakon službenog dijela obilježavanja i obilaska gradića Pićna, kratko smo se zadržali u prostorima Općine Pićan u zajedničkom ugodnom razgovoru koji je evocirao sjećanja i uspomene Loredane, kćerke pokojnog Maganje.


Vitalna 89 godišnja Loredana s puno emocija ispričala je kako je u ranim poslijeratnim godinama dolazila sa svojom majkom i sestrom na grob svoga oca koji je bio pokopan u Čepiću.


Tako su jednom prilikom pri posjeti groblju na upit mještana koga traže, odgovorile kako su došle u posjet grobu svoga oca Marija Maganje na što je taj mještanin sa velikim poštovanjem uskliknuo: "Pa vi ste kćerke moga dragog komandanta!"


-Sve to nam govori kako nikada ne smijemo zaboraviti te hrabre ljude koji su dali svoj život, najviše što čovjek može dati, upravo da bi mi sada imali ovakvu našu Istru i Hrvatsku i zato im velika hvala, rekao je načelnik općine Pićan Dean Močinić.

Branko Biočić


općina pićan antifašizam obljetnica pogibije polaganje vijenaca mario maginja