U petak u akciju kreće 712 popisivača: Pripremite se za popis stanovništva!

U petak u akciju kreće 712 popisivača: Pripremite se za popis stanovništva!

30.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 1. do 28. travnja u Hrvatskoj će se provoditi popis stanovništva. Njime će biti prikupljeni podaci o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva. Ti su podaci nužni za provedbu gospodarskih i socijalnih razvojnih politika, kao i za znanstvena istraživanja.

Do kraja lipnja bit će objavljeni prvi preliminarni podaci o ukupnom broju popisanih osoba, ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica u zemlji, ali i po županijama, gradovima, općinama i naseljima.

Pod stanovništvom koje se popisuje podrazumijevaju se hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva s prebivalištem u Hrvatskoj, bez obzira na to nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu, kao i osobe koje u kritičnom trenutku popisa (31. ožujka u 24 sata) imaju boravište u Hrvatskoj.

Koliko kvadrata ima kuhinja?

Sudjelovanje u popisu stanovništva je obavezno, a kazna je od 300 do 800 kuna za osobe koje ne daju podatke ili ne daju točne i potpune podatke popisivačima. Postoje i kazne za popisivače i druge sudionike popisa stanovništva koje iznose od četiri do čak 20 tisuća kuna. Kažnjivo je, na primjer, ako popisivač unese podatke različite od onog što ste mu rekli. Tako piše u Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011.

Kada u vaš dom dođe popisivač, on će vam pokazati ovlaštenje kojim to potvrđuje i imat će sa sobom kovčežić s logom popisa stanovništva pa će ga i po tome građani prepoznavati. Da popisivača ne dočekate nespremnim, dajemo nekoliko praktičnih savjeta. Ako nekog od ukućana nema doma, i drugi iz obitelji mogu za njega dati podatke, s tim da za djecu do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili skrbnik.

Dobro bi bilo da si pripremite podatke o OIB-u ili da vam je blizu broj osobne iskaznice jer tražit će se ili jedno ili drugo. Trebat će vam i podaci o korištenju poljoprivrednog zemljišta s vrstom kultura (oranice, voćnjaci, vinogradi, maslinici i ostalo) uz površine, broj stoke i peradi (goveda, ovce, koze, svinje, perad), ali i o stanu, pa će se uz vlasništvo tražiti i površina stana, broj soba, ali i koliko četvornih metara ima kuhinja, kao i koja je godina izgradnje zgrade u kojoj je stan.

Jeste li informatički pismeni?

Popisivač će ispunjavati dva obrasca - popisnicu s 45 pitanja i upitnik za kućanstvo i stan s 15 pitanja. Te obrasce možete pogledati na web-stranici Državnog zavoda za statistiku na www.dzs.hr. Svi su ti podaci službena tajna i koristit će se samo za statističke svrhe.

Ima i novih pitanja u odnosu na zadnji popis stanovništva od prije deset godina. To su ona o namjeri prisutnosti, odnosno odsutnosti u i iz naselja u mjesecima odnosno godinama, čime se putuje na posao ili u školu, kao i informatička pismenost poput korištenja interneta, elektronske pošte, obrade teksta i tabličnih izračuna.

Interesa ima i za vaš osobni život pa tako statistiku zanima i vrsta zajednice u kojoj živite - bračna, izvanbračna, ali i istospolna zajednica, ili pak ništa od toga.

Za osobe od 15 godina starosti i starije od toga namijenjen je set pitanja vezan za posao. Pitanja se odnose na to da li se od 25. do 31. ožujka barem jedan sat radio neki posao i za to dobila naknada u novcu ili naturi, da li se tijekom ožujka tražilo posao, je li osoba spremna u iduća dva tjedna početi raditi...

Neka su pitanja namijenjena osobama koje zbog bolesti, invalidnosti ili starosti imaju teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. (S. BENIĆ)

Kad nikog nema doma
Podatke za odsutnu osobu može dati onaj član kućanstva kojem su podaci najbolje poznati. Ako nikoga nema doma, onda će popisivač ostaviti obavijest o ponovnom dolasku i broj kontakt-telefona na koji se može dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, onda će popisivač ostaviti obavijest da se ode u obližnji popisni centar i adresu da bi se tamo dali podaci za popis stanovništva.

Bez odgovora i bez kazne

Ima i nekih pitanja na koja ne morate odgovoriti ako to ne želite i za to vas nitko ne može kazniti. To su pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti za koje u zakonu piše "mogu se slobodno izjasniti". Pri upitu o narodnosti opcije su "Hrvat/Hrvatica", "ne izjašnjava se", kao i "druga" gdje popisivač upisuje koja. Kod vjere su kućice "katolička", "nije vjernik", "ne izjašnjava se" i "druga" te treba upisati koja.


U Istri 712 popisivača

Na poslovima popisa stanovništva u Istarskoj županiji sudjelovat će 815 ljudi, saznaje se u zagrebačkom Državnom zavodu za statistiku. Sa Županijskim popisnim povjerenstvom Istarske županije, kažu u DSZ-u, usuglašeno je da će na području Istre biti angažirano 712 popisivača, što uključuje i rezervu od 10 posto, kao i 103 kontrolora, kojih je u pričuvi pet posto.

Iz toga proizlazi da će istarski popisivač u prosjeku obići 140 kućanstava tijekom perioda popisivanja, sukladno procjeni broja kućanstava dobivenoj od Državne geodetske uprave. Najviše popisivača bit će angažirano na području popisnog centra Pula jer je na tom području i najveća procjena broja kućanstava. Također, na tom području će biti angažirano i najviše kontrolora jer je broj kontrolora vezan uz broj popisivača - u pravilu 1 kontrolor na 7 popisivača. (D. G.)

 

popis stanovništva statistika državni zavod za statistiku demografija popisivači rad kontrolori popisivači