U Parku skulptura na Dubrovi održan 1. Klavinski maraton

U Parku skulptura na Dubrovi održan 1. Klavinski maraton

21.5.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Prekjučer se u Labinu održao prvi Klavirski maraton u organizaciji labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Smješten u pitoresknom amfiteatru Dubrove, ovaj je događaj okupio brojne glazbenike iz raznih škola i njihovih područnih odjela - uz labinsku, predstavile su se i pulska, porečka, rovinjska i pazinska osnovna glazbena škola, a iz Pule i Rijeke su došli i predstavnici njihovih srednjih škola. Nadalje, sudjelovali su i studenti Odsjeka za klavir i Glazbenu pedagogiju pulske Muzičke akademije, ali i tršćanskog konzervatorija „Giuseppe Tartini".

 

Uzevši sve ovo u obzir, nije ni čudno da se popis izvođača na kraju se popeo na vrtoglavih 92, koji su šarolikim programom ispunili gotovo cijeli jučerašnji dan. Čast otvaranja maratona pripala je ravnateljici škole Meliti Lasek Satterwhite, koja je s pročelnikom klavirskog odjela Filipom Lekom četveroručno odsvirala Debussyjevu Petite Suite s početkom u 15:00 sati. Nakon „probijanja leda" započela je veličanstvena promenada nebrojenih glazbenika, od učenika i bivših učenika pa sve do profesora i predstavnika roditelja.

 

Dakako, brojni izvođači donijeli su i široku paletu repertoara, te se tako na maratonu mogao čuti kompletan presjek klavirske literature: od laganijih Czernyjevih etida i Schumannovih dječjih minijatura, preko Clementijevih sonatina i Mozartovih sonata, do krajnje zahtjevnih Lisztovih legendi i Chopinovih balada. Za vrijeme cijelog trajanja manifestacije, svi izvođači i gosti mogli su se okrijepiti hranom i pićem koje su osigurali labinska škola i roditelji izvođača, a brojne postavljene klupe i prostirke omogućile su gostima da se opuste i nesmetano uživaju u glazbi, rezultat čega je i da su mnogi izvođači ostali do samog kraja. Da sve ne završi na tome, kraj dana donio je i dodatnu ekstenziju repertoara - predstavljena su i djela Hrvoja Puškarića, profesora u labinskoj školi, koji je s neopisivom lakoćom i velikim zanosom oduševio slušatelje i približio događaj kraju. Program je službeno završio kada su oko 23:00 sata učenice Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, Romina Peti i Natali Horvat, izvele nekoliko popularnih vokalno-instrumentalnih brojeva koji su poslužili kao post scriptum, a prvi nagovještaji kiše nagovijestili su i kraj prvog Klavirskog maratona, nakon punih osam sati neprekinute glazbe i dvjestotinjak različitih točaka. Ne preostaje ništa drugo nego strpljivo iščekivati sljedeću godinu te nadati se da će Umjetnička škola Matka Brajše Rašana iz Labina nastaviti s ovim veličanstvenim projektom, koji istovremeno spaja široku skupinu umjetnika mlađe i starije generacije s njihovim zajedničkim zanosom prema glazbi.
Aldo Foško

 

Facebook

klavir glazba park skulptura dubrova klavinski maraton uš matko brajša rašan melita lasek