U organizaciji labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana: IZNIMNO PIJANISTIČKO ISKUSTVO

U organizaciji labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana: IZNIMNO PIJANISTIČKO ISKUSTVO

19.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Oči učitelja Umjetničke škole Matka Brajše Rašana ovoga su tjedna, u iščekivanju toplog i sunčanog vremena, svakodnevno bile uprte u nebo, kako bi se u prekrasnom ambijentu Parka skulptura Dubrova po treći put mogao održati Klavirski maraton.

Iznimna atmosfera

Nakon niza hladnih i kišovitih dana, u petak se sve tako lijepo poklopilo, da su u opuštenoj atmosferi i ljepoti amfiteatra "Dolac" mogli ponovno uživati, muzicirati i družiti se učenici klavira osnovnih i srednjih škola iz Istarske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te studenti s Muzičke akademije u Puli, kao i profesori klavira. Uz učenike labinske umjetničke škole, predstavili su se polaznici GŠ Ivana Matetića Ronjgova iz Pule i iz Rijeke, Umjetničke škole Poreč, Glazbenog odjela OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja te iz Pazina, Glazbenog odjela pri OŠ Milana Brozovića iz Kastva te OGŠ Ivana Zajca iz Zagreba. Nastupilo je 125 izvođača, a hvalevrijedan je to projekt labinske škole što se tiče privlačenja i odgoja publike koja će se istinski i nepovratno zaljubiti u klavirski zvuk.


Čast otvaranja pripala je ravnateljici škole, Meliti Lasek Satterwhite, koja je s Martom Karolinom Cader, učiteljicom klavira u istoj školi, četveroručno odsvirala Ilyinskyeve "Hrvatske plesove, op. 3", nakon čega je započela veličanstvena šetnja kroz bogatu povijest pijanističke literature. Nakon punih osam sati glazbe, predstavio se učitelj labinske škole, skladatelj i pijanist Hrvoje Puškarić, koji snagom svoje doživljajne dimenzije i vladanjem instrumentom uvijek iznova ostvaruje interpretacije visokog umjetničkog dometa.


- Sretna sam da je ovaj treći klavirski maraton pobudio veliku pozornost i da smo nakon svih tih kišnih dana imali prekrasan sunčan dan u opuštenoj atmosferi. Klavirska glazba svih stilova i to što smo uspjeli kao gosta dovesti Matiju Dedića koji je zaključio ovaj višesatni koncert čini me dodatno sretnom. Glazba je ta koja spaja ljude i privlači izvođače iz raznih gradova i raznih stilova u ovaj prekrasan ambijent, rekla je organizatorica klavirskog maratona Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica labinske Umjetničke škole. Publiku je svojim briljantnim izvedbama oduševio počasni gost, renomirani hrvatski jazz pijanist i skladatelj Matija Dedić, koji upravo ove godine slavi 25 godina umjetničkog djelovanja.


Oduševljeni Matija Dedić


- Zahvaljujem gospođi Meliti što me pozvala na ovu manifestaciju i u ovaj prekrasan ambijent u kojemu sam prvi put. Nadam se da će ovaj klavirski maraton prerasti u jednu europsku manifestaciju i da će trajati još dugo. Sviram često i svugdje, ali još nikad nisam nastupio na klavirskom maratonu. Ovo je velika stvar za današnje vrijeme. Ambijent parka s ovim skulpturama i amfiteatrom je fenomenalan. Čestitam organizatorima na ovoj prekrasnoj manifestaciji, rekao je Matija Dedić.


Za vrijeme trajanja manifestacije, svi izvođači i gosti mogli su se okrijepiti hranom i pićem koje su osigurali labinska škola i roditelji izvođača.


Glazba koja se u petak izvodila na Dubrovi kao da je iskoračila iz vlastitih okvira te se kao u kakvom mitskom gaju, u sinergiji s proljetnim koloritom, nenametljivo stopila u jedinstveno vizualno-zvučno iskustvo. Bez ulaznice, broja sjedala, ili bilo kakvog ograničenja, jednostavno bez ikakvih okova.


Branko Biočićuš matko brajša rašan klavirski maraton klavir glazba park skulptura dubrova filip leko melita lasek Satterwhite matija dedić