U novoj godini stupaju na snagu brojni novi propisi koji se tiču i građana i biznisa, pogledajte što donose

U novoj godini stupaju na snagu brojni novi propisi koji se tiču i građana i biznisa, pogledajte što donose

1.1.2022. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U 2022. stupaju na snagu brojni novi i izmijenjeni zakoni te ostali propisi koji utječu na svakodnevni život građana i poslovanje poduzetnika. Donosimo pregled najvažnijih zakonodavnih novosti.

Zaštita potrošača

U proceduri je donošenje novog Zakona o zaštiti potrošača s brojnim novostima u ovom području. Između ostaloga, nova pravila predviđaju zabranu objave lažnih recenzija usluga i proizvoda. Potrošači će u takvim i drugim slučajevima u kojima su bili podvrgnuti nepoštenoj trgovačkoj praksi moći tražiti nadoknadu štete.

Ako je proizvod moguće popraviti, kupac više neće imati pravo sam birati želi li zamjenski proizvod ili popravak proizvoda, što i trgovci trebaju navesti u općim uvjetima. Opći uvjeti trebaju jasno razlikovati prava potrošača po komercijalnom jamstvu od prava potrošača po pravilima za nedostatke stvari.

Tijekom sniženja cijena i svih mogućih akcija trgovac će morati cijelo vrijeme držati vidljivima staru cijenu, novu cijenu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana.

Na tržište se neće moći stavljati roba za koju se tvrdi da je identična robi na drugim tržištima iako se u stvarnosti značajno razlikuje u obilježjima ili sastavu. Povreda zakona u takvim će se situacijama ocjenjivati od slučaja do slučaja.


Kazne za lokalne čelnike koji ne poštuju epidemiološke mjere


Izmjenama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima. Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određenoj prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u njima da osiguraju njenu provedbu.


Više ovdje


Foto: PxHere, free

zakonodavstvo zakonu zup potrošači porez legislativa