U nedjelju predstaljanje knjige "Sveta Nedelja Labinska"

U nedjelju predstaljanje knjige "Sveta Nedelja Labinska"

25.10.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U nedjelju, 28. listopada 2018. u Svetoj Nedelji Labinskoj, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, s početkom u 16 sati održat će se predstavljanje monografije  „Sveta Nedelja Labinska“, autora preč. Sergija Jelenića, svećenika Porečke i Pulske biskupije.

Na predstavljanju će, uz autora, sudjelovati mjesni župnik i labinski dekan preč. Mirko Vukšić, književnik Daniel Načinović, kantautor Bruno Krajcar, tehnički urednik monografije David Ivić, spisateljica Rina Miletić i Alis Šaina, voditeljica programa.   

Predstavljanje će glazbeno uzveličati Župni zbor Svete Nedelje Labinske.


O knjizi:

Monografijom „Sveta Nedelja Labinska“ preč. Sergije Jelenić dodaje još jednu kariku u kolajni svojih književnih ostvarenja. Naime, osim niza naslova duhovne proze, zbirki promišljanja i kraćih meditativnih tekstova koji započinje 1974. godine knjigom „Dva trenutka“, početkom osamdesetih godina uspješno je započeo slijed monografija, podarivši gotovo svakome mjestu ili župi gdje je bio na službi knjigu u kojoj objedinjuje prikaz povijesti i sadašnjosti lokalne sredine, s posebnim naglaskom na sakralne aspekte.  

Predgovor ove monografije, pod naslovom „Na rubu jedne nove knjige“ potpisuje doajen književnosti na ovim prostorima, Daniel Načinović. Nakon povijesnog prikaza i općenitih podataka o Općini Sveta Nedelja Labinska, autor posebnu pozornost posvećuje povijesti župe Presvetog Trojstva. Iako stranice ove monografije donose podatke o brojnim značajnim povijesnim ličnostima koje su obilježile život u tome mjestu, jedno je poglavlje posvećeno ljudima koje nije zabilježila službena povijest, ali su svojim djelovanjem ostali urezani u sjećanje mnogih generacija. Knjiga o bilo kojem mjestu na Labinštini bila bi nezamisliva bez poglavlja o rudnicima, „kovama“, koji su  oko stoljeće i pol zapošljavali značajni postotak žitelja toga kraja.

Središnja poglavlja posvećena su povijesti i sakralnoj baštini župne crkve, s posebno detaljno evidentiranim liturgijskim inventarom, posuđem i paramentima, gdje se ističu dvije posebno lijepe „monstrance“ pokaznice te misnice, pluvijali i jedna štola. U tamošnjoj se župnoj crkvi čuva više relikvijara i relikvija, a od 1943. i relikvija Svetoga Križa, ističe preč. Jelenić. Dio sakralne tematike završava pregledom kapelica prisutnih na području Svete Nedelje Labinske.

Autor nadalje donosi najznačajnije podatke o povijesti obrazovanja u tome kraju, sa prikazom vrtića i osnovne škole. Osvrnuo se i na umjetnost iznoseći kratki prikaz kiparskih simpozija koji se održavaju u naselju Dubrova, a zapisao je i zanimljiv podatak da je nakon Drugog svjetskog rata u dvorcu obitelji Furlani, smještenom na rubu naselja, oko dva desetljeće djelovala bolnica za plućne bolesti.

Nakon prikaza osnovnih podataka o starom i novom groblju, autor ističe život župe, pastoralne aktivnosti te brojne inicijative koje u toj nevelikoj sredini daju jasan obol postojanju žive Crkve. Knjiga završava popisom biskupa, župnika i upravitelja župe, te pjesmama „Presvetom Trojstvu“ Daniela Načinovića i „Sveta Nedelja, fala“ Rine Miletić. Monografija, na svojih 152 stranice, kroz sva poglavlja donosi izvanredne fotografije, među kojima se napose ističu panoramski kadrovi fotografirani dronom.

Preč. Sergije Jelenić, nakon obnašanja službe župnika u više istarskih župa, sada je kancelar Porečke i Pulske biskupije. Rođen je u Svetoj Nedelji Labinskoj 1950. godine, biografija autora na kraju knjige donosi više o njegovim brojnim službama i objavljenim izdanjima.

Ovom je monografijom odao počast svome rodnome kraju, svojim korijenima, precima i sumještanima, ljudima i mjestima koji su u prvom dijelu njegova života utjecali na oblikovanje njegove ličnosti, stavova i životnih odabira. Ovo je njegov svojevrsni „hommage“ rodnome kraju, nastojanje da se događaji, ljudi i mjesta kakva su nekad bila, otrgnu od zaborava, kako bi možda, kako ističe i sam autor, gdjekad, sadašnji i budući naraštaji, zahvaljujući poznavanju svoje prošlosti, mogli ispisati neku, ipak, bolju budućnost. ( G. Krizman)


Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

sveta nedelja labinska nedešćina predstavljanje knjige sergije jelenić porečka i pulska biskupija