U nedjelju izbori nacionalnih manjina

U nedjelju izbori nacionalnih manjina

29.5.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Izbori za članice/članove Vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina održat će se u nedjelju 31. svibnja. U Gradu Labinu pripadnici nacionalnih manjina biračko mjesto imat će u zgradi gradske uprave, a glasat će osim za izbor članova vijeća nacionalnih manjina Istarske županije i predstavnika nacionalnih manjina, za izbor članova Vijeća bošnjačke, srpske i talijanske nacionalne manjine Grada Labina. U svako vijeće birat će se po 15 članova, a toliko ima i kandidata. Liste su naime predložile za Vijeće bošnjačke nacionalne manjine samo Bošnjačka nacionalna zajednica Labina, za Vijeće srpske nacionalne manjine Klub Srba Grada Labina i za Vijeća talijanske nacionalne manjine Zajednica Talijana „Giuseppina Martinuzzi“.

Pripadnici nacionalnih manjina koji žive u općinama Kršan i Pićan svoje će birački pravo ostvariti na biračkom mjestu u Potpićnu u prostorima tamošnjeg Mjesnog odbora. Osim što će glasati za izbor članova vijeća Istarske županije i predstavnika u Istarskoj županiji, Bošnjaci koji žive na području kršanske općine, birat će i članove

 

Vijeća svoje nacionalne manjine u Općini Kršan. Kandidate njih 10, koliko ih se bira, predložilo je samo Kulturno umjetničko društvo „Kršanski ljiljani“.

Birači u Općini Raša glasat će u prostorijama tamošnje osnovne škole, također za Vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina u Istarskoj županiji te za članove Vijeća bošnjačka nacionalne manjine u Općini Raša. Kandidate su predložile dvije liste. Jednu listu, s deset kandidata podnijela je grupa građana odnosno predlagatelji Mirsada Ćorić, Samed Ćorić i Melisa Ćorić, a drugu, s osam kandidata, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre. Na izbornoj listi tako se nalazi 18 kandidata/kandidatkinja, a za novi sastav Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine u Općini Raša birat će se 10 članova.

 

U Općini Sveta Nedjelja biračko je mjesto u prostorijama Osnovne škole Vitomir Širola Pajo u Nedešćini, a birat će se predstavnica/predstavnik Bošnjačka nacionalne manjine.

Kandidate su predložili Bošnjačka nacionalna zajednica Labin i grupa predlagatelja Mirsad Hevešević, Nihad Hevešević i Senad Hevešević. I u ovoj općini birat će se i članovi Vijeća nacionalnih manjina i predstavnik nacionalne manjine Istarske županije.

 

Inače, u Istarskoj županiji birat će se članovi/članice Vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine te predstavnik češke, mađarske, njemačke, ruske i slovačke nacionalne manjine.

 

Radio Labin

 

 

 

 

 

izbori 2015 ahmet kavgić jusuf šehanović manjine izbori manjinski izbori