U nedjelju drugi krug izbora: Istra bira župana, pet gradonačelnika i devet načelnika

U nedjelju drugi krug izbora: Istra bira župana, pet gradonačelnika i devet načelnika

31.5.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

U nedjelju ćemo ponovno na birališta. U drugom krugu izbora izbarat ćemo istarskog župana, labinskog gradonačelnika i načelnike općina Kršan, Sveta Nedelja i Pićan. U utrci za istarskog župana su, podsjetimo IDS-ov kandidat Valter Flego i nezavisni Damir Kajin, kojeg podupiru SDP i njegovi koalicijski partneri.

U prvom krugu, prije dva tjedna, Valter Flego dobio je potporu 47,25 posto, a Damir Kajin 36.24 posto birača. Labinjani će gradonačelnika biti između kandidata IDS-a-HSU-a-HNS-a Tulia Demetlike i SDP-ovog kandidata Željka Ernečića. Demetlika je u prvom krugu dobio povjerenje  49,22 posto birača ili 2.430 glasova, a Ernečić povjerenje 20,26 posto birača ili tisuću glasova. U Općini Kršan u drugi su krug ušli kandidat IDS-a Boris Babić i nezavisni Valdi Runko, kojeg podupire koalicija SDP-HNS-HSU. Runko je prije dva tjedna osvojio 47,40 posto, a Babić 29,24 posto glasova. Ivan Franković iz IDS-a i nezavisni Branko Ružić ostali su u utrci za pićanskog načelnika.

Franković je u prvom krugu osvojio 42,65 posto glasova, a Ružić 27,36 posto. Zanimljiva situacija između dva kruga dogodila se u Općini Sveta Nedelja. Iako je imao priliku da se u drugom krugu u nadmetanju s IDS-ovim kandidatom Gianvladom Klarićem izbori za još jedan načelnički mandat, nezavisni Srećko Mohorović prošlog je tjedna odustao od drugog kruga izbora. Šansu da se izbori za mjesto načelnika tako je dobio kandidat SDP-a  Mladen Vlačić. Klarić je u prvom krugu osvojio  42,20 posto glasova birača, a Vlačić 10,62 posto. I u nedjelju će birališta biti otvorena od 7 do 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati izbora mogli bi se znati već oko 21 sat. Kažimo i da noćas u ponoć počinje izborna šutnja koja će potrajati do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta. Nakon drugog kruga izbora započet će se i s konstituiranjem zakonodavnih tijela, odnosno Županijske skupštine te gradskih i općinskih vijeća.

 

Kakva je situacija u Istri

 

 

lokalni izbori izbori 2013 demetlika ernečić valdi runko ivan franković branko ružić gianvlado karlić