U Nedešćini održana pučka fešta - šesnajs otobra

U Nedešćini održana pučka fešta - šesnajs otobra

17.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Mladen Grdović napunio je u subotu šator na placi u Nedešćini, "potegnuvši" feštu u povodu dana Općine sv. Nedelja do kasno u noć. Puno boljem izdanju pučke veselice negoli onom lanjskom, osim zvijezde večeri, doprinijela je i gastronomska ponuda mjesnih oštarija.

Nekadašnji kolorit dala je kulinarska priredba "Gušti storega Šesnajs otobra" u petak. Domaće specijalitete - pasutice s bakalajen i sardelon te kapuz i kobasice - pripravljao je agroturizam Cerovac. Stori bar iz Nedešćine sladio je domaćim, suhim kolačićima, blincima i kroštulama, dok je Romano Licul predstavio vina – malvaziju, zlatnu s lanjske Vinistre, i teran.

Sve se moglo kušati po simboličnim cijenama, a ritam zabavi udarao je lokalni duo Vajk kuntenti. Popularni sopci Milenko Išić i Franko Verbanac Rušin oduševili su veselošću i drugog dana, svirajući za dobrodošlicu, na ulazu u mjesto.

Gušti" su podsjetili na vrijeme većeg značaja fešte Šesnajs otobra. Nekada se, naime, 16. listopada u Nedešćini održavao stočni sajam, u međuvremenu je vašar pretvoren uglavnom u "đinđuli-minđuli" asortiman, koji je ovom zgodom izostao. Preživjeli su tek maruni kao prepoznatljivost fešte, nuđeni na nekoliko štandova.

Izniman interes pobudila je izložba 130 vrsta gljiva i 30 vrsta ljekovitog bilja koju je labinsko društvo Martinčica organiziralo u mjesnoj osmoljetki.

Unatoč buri koja ne pogoduje gljivama, marljivi članovi ubrali su ih puno, a najveću – orijašku zarašćenku od 12 kilograma - pronašao je Bruno Matošić. Održano je i predavanje o ljekovitosti tih šumskih plodova. (I. RADIĆ)

 

 

šesnajs otobra nedešćina zabava fešta