U Narodnom muzeju Labin otvorena izložba recentne hrvatske fotografije

U Narodnom muzeju Labin otvorena izložba recentne hrvatske fotografije

11.10.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U galeriji Narodnog muzeja Labin u četvrtak, 7. listopada 2010. godine otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Aktualno 2+60“, Sekcije za fotografiju ULUPUH-a. Na izložbi je zastupljen 41 autor sa stotinjak svojih radova – pojedinačnih fotografija, triptiha, poliptiha i serija/priča.

Projekt „Aktualno“ osmišljen je prije dvije godine kao žirirana izložba najboljih recentnih fotografija istaknutih fotografa Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu. Namjera mu je bila da kroz mnoštvo osobnih vizura i interpretacija prikaže sliku današnjice okom umjetnika-fotografa. Već ta prva izložba okupila je znatan broj članova ove značajne ULUPUH-ove sekcije, njih trideset, koji su izložili preko sedamdeset djela. Nakon uspješne prezentacije u Zagrebu i gostovanja u Rovinju, tad je odlučeno da izložba postane biennalna (svojevrsni ULUPUH-ov „Foto-biennale“), s namjerom da bude ne samo prikaz recentnog foto stvaralaštva ULUPUH-a, nego i jedna od oglednih izložbi vrhunske umjetničke fotografije. U tom tragu organizirana je ove godine izložba AKTUALNO 2, kojoj je u nazivu dodan broj 60 kao novi (jednokratni) element u koncepciji. Onaj koji je označio da se AKTUALNO 2 poklopilo sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja krovne Hrvatske udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, unutar koje je Sekcija za fotografiju jedna od najbrojnijih i najaktivnijih. Izložba AKTUALNO 2+60 tako ovaj put promišljenim izborom fotografskih radova ne samo kvalitativno sumira visoka estetska dostignuća pojedinih znanih fotografa učlanjenih u ULUPUH, nego svjedoči i o dugogodišnjoj aktivnosti i vitalnosti ove sekcije, koja već odavno ima vrhunske fotografske majstore za svoje članove, ali koja se isto tako svake godine redovno i obnavlja mladim snagama.

Na izložbi su predstavljeni radovi Stanka Abadžića, Zorana Alajbega, Janka Belaj, Borisa Berca, Jelene Blagović, Marije Braut, Saše Ćetkovića, Mateje Dokić, Ljube Gamulina, Biljane Gaurin, Virgilia Giuricina, Denisa Gržetića, Romea Ibrišević, Željka Jelenski, Saše Karolyi, Ivice Kiša, Damira Klaića, Aleksandra Kosanovića, Dražena Lapića, Danijela Lušin, Tomislava Marića, Alana Matuke, Luke Mjeda, Karmen Orlić, Vladimira Pfeifera, Berislava Picek, Tomislava Rastića, Hrvoja Serdara, Maje Strgar Kurečić, Igora Šelera, Vladimira Šimunića, Dragutina Škreblin, Erike Šmider, Zvonimira Tanocki, Siniše Uštulica, Saše Vadanjela, Ante Verzotti, Zlate Vucelić, Ive Vučetića, Zvonimira Zagode i Andrije Zelmanović.

Izložba „Aktualno 2+60“ realizirana je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a dio je sufinancirao i Narodni muzej Labin. Izložene fotografije mogu se pogledati do 23. listopada. Radno vrijeme Narodnog muzeja Labin: od 10 do 13 i od 17 do 19 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati.

 

ulupuh kultura izložba Aktualno 2+60 narodni muzej labin narodni muzej