U NAPUŠTENU SKITAČU VRAĆA SE ŽIVOT Posljednji stanovnik dobio pojačanje. Doselila se mlada obitelj

U NAPUŠTENU SKITAČU VRAĆA SE ŽIVOT Posljednji stanovnik dobio pojačanje. Doselila se mlada obitelj

5.7.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Malo istarsko selo Skitača u Općini Raša smješteno je na jednoj od najviših kota Labinštine i gotovo je bilo potpuno zapušteno i napušteno. Broji 35 kuća od kojih je sedam obnovljeno. U Skitači stalno žive samo dva stanovnika. No zahvaljujući turistima i planinarima život se u Skitaču polako i postepeno vraća. Ivan Fonović Đani (60 godina) bio je do nedavno jedini stanovnik Skitače. Svaki dan putuje na posao u 20 kilometara udaljen Labin gdje prodaje ribu na tržnici u tvrtki brata Milija koji ga često posjećuje i s kojim rado zaigra moru.

Bilo je 360 ljudi

- Odmah poslije Drugog svjetskog rata tu je živjelo oko 360 ljudi. Nakon toga sve manje. Neki su otišli u Ameriku, drugi u Italiju, netko u Koromačno zbog posla. Bilo je puno pomoraca. Stari su uglavnom umrli, a mladi su otišli dalje svojim putem. Ovdje sam rođen, tu živim cijeli život i tu sam sretan. Plovio sam od 1976. do 1994. godine kada sam se potpuno vratio, ali sam uvijek dolazio kući. Zaposlen sam od '95. u bratovoj firmi. Imam i stan u Labinu, ali gotovo ga nikad ne koristim, jer volim biti na Skitači koja mi znači mir, tišinu, lijepi pogled na more i opuštenost. Meni je tu super, ništa mi ne fali. Imam cestu, struju, telefon, a vodu koja nikada neće ovdje doći imam u kalanici. Uvijek netko prođe i navrati, kaže Ivan koji ne vidi na koji bi se način život ovdje potpuno vratio.

Kuće za turizam

- Neke su se kuće prodale za turizam. Dvije kuće su kupile dvije Austrijanke, tri kuće neki Talijani koji su podrijetlom sa Skitače, po jednu Nijemac i Slovenac, jednu je napravio Fulvio Dobrić koji živi u SAD-u, a jednu labinski arhitekt Nino Rocco. Ali to nisu kuće za život, jer nitko ovdje stalno ne živi nego dolazi na odmor i iznajmljuju turistima, ističe Ivan koji je sve svoje životne planove vezao za Skitaču, naselje oko 15 kilometra južno od Labina.

Ivanu se u studenom prošle godine u Skitači kao stalni stanovnik pridružio Dean Knapić s obitelji. Dean je 35-godišnji konobar po struci, ali ima privatnu tvrtku za završne građevinske radove. Odlučio je obnoviti staru obiteljsku kuću i sa suprugom Željkom i djecom, jednogodišnjom Žanet i šest i pol godišnjim Leonom vratiti se u Skitaču.

- Moja obitelj živi u manjoj kući, a veću iznajmljujemo turistima. Rodom sam sa Skitače, živio sam do prije pet godina u obližnjim Viškovićima, a zatim u Pazinu. Međutim, vukao me stari kraj pa sam se odlučio vratiti i obnoviti staru obiteljsku kuću. Ovdje nema ljudi, osim ljeti povremeno turista, a zimi je prava pustoš. Problem je i voda koje nema pa je moramo dovoziti cisternama i traktorom. Međutim, nama je ovdje lijepo, a Skitača je inače lijepa za odmor i opuštanje, govori Dean.

Njegova supruga Željka je Pazinjanka, odgojiteljica u Dječjem vrtiću u Pićnu do kojeg putuje 45 minuta u jednom pravcu. Upoznali su se u Zarečju i od tada ljubav cvate.

- Uživamo ovdje, mladi smo i zaljubljeni. U Pazinu mi je bilo sve nadohvat ruke, mogla sam više puta na dan skočiti do trgovine, ali mi to ne fali jer kada se dobro organiziraš i planiraš i ovdje imaš sve što ti treba. Ako nemaš taj dan, nabaviš drugi. Ovdje smo kao obitelj više zajedno, planiramo i dogovaramo se, nema stresa. Preporučila bi i drugim ljudima da se isele iz grada i odu živjeti na selo, kaže simpatična i dobro raspoložena Željka. Ističe da ovdje nema susjeda ni kontakata osim s turistima i jednim Talijanom koji dođe u kolovozu i ostane 15 dana. Mlada obitelj Knapić ima i stan u Pazinu i uvijek se može vratiti, ali o tome ne razmišlja. Kažu, možda hoće pod stare dane. Međutim, sada kuju zajedničke planove.

- Pošto sam ja lovac planiram uzgajati jelene lopatare, a na jesen ćemo zajedno u školu za pčelare, kaže Dean.

Skitača ima 35 kuća, većinom su zapuštene, neke se polako obnavljaju, a druge traže nove vlasnike. U središtu mjesta nalazi se crkva posvećena sv. Luciji. Ovo je jedina župa gdje nijednog vjernika nema, rekao nam je nedavno don Ivan Mlikota, bivši župnik sv. Lovreča, Skitače i Drenja koji je u međuvremenu postao župnik Svetog Lovreča kod Poreča. Zamijenio ga je novi župnik, Dariusz Szymanski, podrijetlom iz Poljske koji je u Skitaču prvi puta došao prije 20 godina kao kapelan u Labinu.

- Skitača je bila prva služba pokojnog biskupa monsinjora Antuna Bogetića, a ovdje su dugo služili velečasni Jakov Miličić i dvije časne sestre, informira nas velečasni Szymanski.

- Treba razlikovati župu Skitača u koju spadaju Brovinje, Koromačno, Ravni, Sv. Marina, Crni i Drenje s oko 450 stanovnika od samog mjesta Skitača s dva stanovnika i nekoliko vikendaša. Misu održavam samo prve nedjelje u mjesecu i dođe nekoliko ljudi, najviše ih bude dvadesetak. Nije tu lako doći, jer je daleko. Treba sjesti u auto. Umjetno život ne možete vratiti, vidi se da je ovdje nekada bio život, ljudi su živjeli, ali kako. Čujem da se nešto prodaje, kupuje, ali samo za odmor ljeti i iznajmljivanje turistima. Tu vidim neku šansu povratka života u Skitaču, kaže župnik Szymanski.

Središtem naselja dominira nekadašnja zgrada župnog ureda i škole koja je nakon ulaganja od ruševine pretvorena u Planinarski dom.

- Možemo reći da je s planinarskom kućom pomalo započeo povratak života na Skitaču, jer smo kroz razne manifestacije tijekom godina privukli dosta ljudi. Koristi se kuća i prilikom vjenčanja i krštenja. Znači kuća nije namijenjena samo za planinare već i za ostale žitelje, otkriva Vedran Kos, član upravnog odbora Planinarskog društva Skitaci. Nakon planinarske kuće uređene su i planinarske i biciklističke staze u okolici.

S vrha Orič puca prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, sve do Velebita pa ga posjećuju mnogi izletnici. Zahvaljujući Planinarskom društvu Skitaci i izgrađenoj planinarskoj kući, Skitača se posljednjih desetak godina počela revitalizirati.

- S obzirom na predviđeno aktivnije uključivanje na turističko tržište izgradnja novih smještajnih kapaciteta je nužna. Turistička potražnja pokazuje snažan rast interesa za boravkom u starim, autohtonim kućama, kaže Jasmin Mahmutović, direktor Turističke zajednice općina Raša.

Etno selo       

Raška načelnica Glorija Paliska najavljujući projekt etno selo i ulaganje u infrastrukturu Skitače u koju se život polako vraća.

- Skitača s kojeg se pruža veličanstven pogled na Kvarnerski zaljev spada u relativno neistraženi dio Istre i u tom je smislu naš pravi biser, odredište ljubitelja prirode i onih, danas rijetko očuvanih izvornih vrijednosti. Stoga je i strategijom razvoja turizma Općine Raša Skitača određena kao pravo istarsko autohtono selo. Tradicionalna smotra vina svojim opuštenim pristupom promovira ovo naselje. Ipak, preduvjet svemu je osiguranje cestovne infrastrukture, pa je Općina izradila projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju uske nerazvrstane ceste koja vodi od Brovinja do Skitače. U postupku je ishodovanje dozvola. U međuvremenu je Općina ovdje uložila značajna sredstva u proširenje mjesnog groblja. Za te potrebe država je darovala zemljište koje se nalazi tik uz dosadašnje groblje. Radove vrijedne 420 tisuća kuna izvršila je komunalna tvrtka 1. MAJ iz Labina, rekla je Paliska.


B. Biočićskitača osvrt demografija glorija paliska jeleni lopatari vedran kos nino rocco