U Milanu predstavljeno 1. izdanje labinskog Bijenala industrijske umjetnosti

U Milanu predstavljeno 1. izdanje labinskog Bijenala industrijske umjetnosti

4.2.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon uspjeha pilot izdanja Bijenala industrijske umjetnosti, ove će se godine uz potporu Grada Labina, Ministarstva kulture i Istarske županije, održati prvo redovno Bijenale industrijske umjetnosti na kome će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a centralni će događaj biti izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa. Otvorenje IAB-a 2016 održati će se na labinskom Pijacalu, 2. ožujka, na Dan rudara i 95. obljetnicu Labinske republike, a trajati će do 30. rujna 2016.

 

Kreatorica i kustosica projekta Bijenala industrijske umjetnosti je barunica  Lucrezia De DomizioDurini, cijenjena kulturna djelatnica međunarodno priznata  koja je oko sebe okupila međunarodna značajna imena iz svijeta kulture i umjetnosti.

 

Tim povodom je u ponedjeljak, 1. veljače, u palači “LaPermanente” u Milanu, održana  konferencija za medije konferenciji na kojoj je predstavljen 1° Bijenale industrijske umjetnosti Utopija=Realnost.

 

Cilj je da sa suvremenom umjetnošću živi čitav grad pa će zato umjetnička dijela biti  postavljena osim u Gradsko galeriji labin, Narodnom muzeju Labin, izložbenom prostoru na Pijacalu, KuCLamparna i Gradskoj knjižnici i drugim javnim ali i privatnim prostorima unutar grada:  Domu zdravlja, školama, bankama, trgovinama, hotelima, kafićima, restoranima, te ulicama grada.

 

Na konferenciji za medije  prisustvovao je  gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika,  generalna hrvatski konzulica u Milanu Iva Paulić,  predsjednik Bienala Dean Zahtila i ravnatelj Damir Sojić. Projekt ima podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije.

bijenale industrijske umjetnosti lae industrijska umjetnost