U Labinu uhićen Bekim Čenaj zbog uznemiravanja javnosti lažnim porukama

U Labinu uhićen Bekim Čenaj zbog uznemiravanja javnosti lažnim porukama

1.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Bekim Čenaj (22) u pritvoru je pulskog Županijskog suda kamo ga je privela policija nakon što ga je po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu uhitila prošlog petka u Labinu.

Bekim Čenaj uhićen je zbog uznemiravanja javnosti širenjem lažnih poruka. Naime, on je 21. veljače kada su u Puli dignuta u zrak dva dostavna vozila pulskih pekara, u popodnevnim satima labinskoj policiji prijavio primitak tri prijeteća MMS-a na svoj mobilni telefon. Kasnije je utvrđeno da je dvije poruke izmislio, a treću, iako je znao da se ne radi o stvarnoj prijetnji, primio od rođaka Plumba Čenaja, koji je fotografirao grafit u blizini pekarnice Arena u Puli.

 

Grafit glasi: »Smrt Šiptarima«. Osim policije, Čenaj je o primitku poruka izvijestio i svog oca Muhameda. On je pak o porukama obavijestio medije i tako pridonio širenju lažnih informacija koje su uznemirile javnost. Istog dana da je poruke primio policiju i oca Muhameda izvijestio je i Bekimov brat Lulezim. On je bio navodno od nepoznate osobe primio dvije prijeteće SMS poruke, od kojih je jedna glasila: »Nemojte ni slučajno dignuti glavu gore jer i vama će biti ista stvar kao vašem rođaku u Puli. Kosovo je srce Srbije i bit će zauvijek. Tako kako piše ispred pekarnice«. I u ovom slučaju utvrđeno je da se radi o lažnim prijetećim porukama, koje je Lulezimu poslao 31-godišnji Hašim Martinaj, hrvatski državljanin albanske nacionalnosti iz Zagreba. Martinaj se putem medija ispričao hrvatskoj javnosti, rekao da mu je žao i da se »mislio samo šaliti«.

 


Eksplozije su se dogodile samo nekoliko dana nakon što je proglašena nezavisnost Kosova pa se sumnjalo, između ostalog, da bi mogle biti politički motivirane. Jedna je eksplozivna naprava aktivirana na dostavnom vozilu Idriza Redžepija u Ulici Gregovica, u neposrednoj blizini kuće u kojoj živi s obitelji, dok je druga odjeknula u Rovinjskoj ulici pod vozilom čiji je vlasnik Riza Čenaj.

Foto: Muhamed Čenaj, otac pritvorenog Bekima