U Labinu sjedište novog županijskog odjela za kulturu od 2009.

U Labinu sjedište novog županijskog odjela za kulturu od 2009.

12.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Uz osam županijskih odjela uskoro bi trebao biti osnovan još jedan – onaj za kulturu. Početni korak za to je izmjena i dopuna odluke o ustroju i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije što je idućeg tjedna na dnevnom redu Županijskog poglavarstva. Odjel za kulturu nastaje izdvajanjem iz dosadašnjeg Odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Zašto se on osniva, pitali smo pročelnika Mladena Dušmana.


- Sve su veći zahtjevi i sve je više posla vezano uz decentralizirane funkcije u osnovnom i srednjem školstvu i to ne samo kroz obaveze prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, već i cijelom nizu agencija zaduženih za unapređivanje školstva. Složena je i procedura vezana za bilo koji potez koji se čini u školstvu, objašnjava Dušman. Osim toga, tu su i brojni zadaci vezani za kulturu jer se Istarska županija s pravom, veli on, naziva regijom kulture.


- Ozakonjuje se ono kako već sada radimo u odjelu, objašnjava Dušman, pa će od osam sadašnjih u novi odjel za kulturu preći tri djelatnika, a sjedište će mu biti u Labinu.

Očekuje se da Poglavarstvo za privremenog pročelnika imenuje Vladimira Torbicu, koji je sada Dušmanov pomoćnik, do raspisivanja javnog natječaja. Novi bi odjel trebao profunkcionirati 1. siječnja 2009.

 

Foto: turistička signalizacija, stari grad Labin 

Mladen Dušman Vladimir Torbica pročelnik Labin odjel za kulturu kultura Istra uprava natječaj