U Labinu, Rovinju i Poreču uspješno proveden projekt za učenike s teškoćama u razvoju

U Labinu, Rovinju i Poreču uspješno proveden projekt za učenike s teškoćama u razvoju

23.2.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu projekta "Ravnomjerna socijalna i obrazovna inkluzija učenika s teškoćama u razvoju (RAST)" koji se provodi u okviru instrumenta "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama", Grad Labin, kao nositelj projekta, koordinira osam škola iz tri istarska grada, Labina, Rovinja i Poreča. Projekt, koji se realizira iz Europskog socijalnog fonda započeo je 6. rujna lani, s početkom nove školske godine.


Zahvaljujući provedbi projekta zaposleno je 55 pomoćnika u nastavi koji pružaju podršku za 56 učenika s teškoćama u razvoju. U Labinu je ukupno zaposleno 15 pomoćnika u nastavi u dvije osnovne škole i Centru Liče Faraguna, u Poreču je zaposleno 18 pomoćnika u nastavi u dvije osnovne škole, a u Rovinju 22 pomoćnika u nastavi u tri osnovne škole.


- Projektom RAST osigurana je svota od dva milijuna kuna bespovratnih sredstava što je jedan od najvećih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije kojima je Grad Labin nositelj. Zapošljavanjem toliko neophodnih djelatnika osigurali smo dobre uvjete i standard te podršku djeci u svakom periodu njihova odrastanja. Ovo je još jedna od dobrih demografskih mjera koje provodimo i kojima nastojimo zaokružiti sva naša nastojanja za boljitak naše djece, izjavio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.


Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovne i posebne programe u osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Osiguranjem usluga pomoćnika u nastavi ostvaruju se dugoročni pozitivni utjecaji poput poboljšanja uvjeta školovanja, dobre komunikacije, stjecanja kompetencija, kulturnog ophođenja kao kvalitetne podloge za sve životne uvjete te u konačnici prevencija institucionalizacije.


Projekt je vrlo uspješan te je od ukupno planiranih 56 pomoćnika u nastavi, zaposleno 55 pomoćnika, ali se ubrzo očekuje popunjavanje i zadnje potrebe za još jednim pomoćnikom u porečkoj školi.

Pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža neposrednu potporu učeniku u zadacima, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakodnevnim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima, a sve prema izrađenom programu rada prema utvrđenim funkcionalnim sposobnostima i potrebama svakoga pojedinog učenika te uputama učitelja, stručnih suradnika škole, odnosno stručnoga tima. Pomoćnik u nastavi može pružati potporu jednom ili dvoje učenika u istome razrednom odjelu ili različitim razrednim odjelima ili kao pomoćnik u nastavi skupini učenika istoga razrednog odjela. U većini slučajeva pruža se potpora jednom učeniku, međutim ima pomoćnika koji pružaju potporu i za dva učenika.

Jedna takva asistentica u projektu RAST je Aldijana Josipović iz Centra "Liče Faraguna".


- Pomoćnica sam u nastavi za dva polaznika Centra. Pomažem im u samostalnom kretanju, izvođenju aktivnosti tjelesne i zdravstvene kulture, pružam potporu u vidu uzimanja hrane i pića te savladavanju pravilnog ponašanja za stolom za vrijeme obroka, pružam podršku prilikom održavanja higijene te naravno u području obavljanja školskih zadataka i području komunikacije i poticanja na socijalnu uključenost. Kontinuirano surađujem kako s učiteljima i stručnim službama, tako i s roditeljima polaznika. Susrećem se s različitim specifičnim potrebama djece, ali veseli me i motivira svaki napredak djeteta i prihvaćenost od strane vršnjaka i okoline. Biti pomoćnik u nastavi izazovan je, ali ispunjavajući posao, rekla je Josipović.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,5 milijuna kuna, a putem Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od dva milijuna kuna.


Autor: Branko Biočić

teškoće u razvoju asistenti u nastavi centar liče faraguna aldijana josipović