U Labinu predstavljena djela kipara Šime Perića i Petra Dolića

8.10.2007. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nedjeljnom svečanošću zatvaranja 35. mediteranskog kiparskog simpozija označeno je da su dva nova kiparska djela završena te da se ubuduće mogu vidjeti u parku skulptura Dubrova kod Labina. Akademski slikar i kipar Šime Perić u mjesec dana rada postavio je, zajedno sa suradnicima, sve tri vrste kamena na 12. dionicu Bijele ceste, završeni su svi rubnjaci, a uz njih se zazelenjela i trava.

Među kiparima koji su u zadnjem desetljeću svoj rad postavili na Bijeloj cesti, Perić se nadovezao sa svojih 25 metara kamenoga reljefa na prošlogodišnju dionicu Ivana Kožarića. Prema riječima kipara Josipa Diminića, osnivača Mediteranskoga kiparskog simpozija, kiparska Bijela cesta jedinstvena je u svijetu.

Izazovan projekt
Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika kazao je da kontinuitet od 35 godina labinski park skulptura svrstava u posebnu kategoriju umjetničkih djela u prirodnom krajoliku.

U Dubrovi se može razgledati i samostalna skulptura isklesana u kanfanarskom kamenu koja će biti postavljena kao spomenik poginulim braniteljima Domovinskoga rata, rad mladog akademskog kipara Petra Dolića. Planira se da kamena “Vrata”, sjajno oblikovana od tri elementa, trajno mjesto nađu u gradskom parku koji spaja stari grad Labin s Podlabinom.

Gorka Ostojić Cvajner, predsjednica MSK, kaže da se vrlo pažljivo biraju kandidati koji grade Bijelu cestu jer je to izazovan projekt.

– S jedne strane nastojimo imati panoramsko-predstavljačku relaciju kipara iz cijeloga svijeta, od Japana do Kanade, koji su postigli visoke kvalifikative suvremene umjetnosti u organičko-geometrijskoj skulpturi.

Kip “na podu”
 Bijela cesta drukčiji je oblik izazova. Ona svakoga autora prisiljava na horizontalu jer se tu kiparski rad polaže “na pod”. Naravno, imaju i određeni strah od te vizure jer djelo nije okomito, ali za sobom ostavljaju tragove koji panoramski maestralno podupiru naš park – kaže Gorka Ostojić Cvajner.

Diminić Dubrova MKS petar dolić šime perić