U Labinu predstavljen plan izlaska Istre iz krize - U 196 projekata 11 tisuća radnih mjesta

U Labinu predstavljen plan izlaska Istre iz krize - U 196 projekata 11 tisuća radnih mjesta

22.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ne nudimo čarobni štapić, no Županija će i s onih jedan posto poreznih prihoda, koliko ostaje u njenom proračunu, ukoliko s vama, kao ključnom snagom, postignemo konsenzus i partnerstvo oko temeljnih principa izlaska iz krize, preuzeti stopostotnu odgovornost za taj posao, kategorično je poručio župan Ivan Jakovčić sudionicima skupa "Istra 2015: Puna zaposlenost - trajna konkurentnost" danas u Labinu.

Sa suradnicima je, u nedavno preuređenoj tzv. mramornoj dvorani nekadašnje rudarske direkcije, predstavio 196 mahom gospodskih projekata, među kojima i one otprije poznate, za ostvarenje oba cilja iz naziva konferencije. Ukupno teže oko 30 milijardi kuna, a trebali bi, naglašeno je, osigurati gotovo 11 tisuća radnih mjesta, koliko je u veljači bilo nezaposlenih na Poluotoku.

Taj petogodišnji program izlaska iz krize, koji je župan prigodno nazvao "labinskim putom", plod je njegova obilaska Istre. Prezentaciju je popratilo 100-tinjak važnih aktera regionalnog gospodarstva - iz Obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Gospodarsko-socijalnog vijeća, Turističke zajednice, pulskog Sveučilišta; te predstavnici Županijske skupštine, uključujući i one opozicijskih stranaka, istarski gradonačelnici i načelnici općina na Labinštini.

Naš portfolio programa nećemo realizirati bez da promijenimo sebe, počevši od državnog vrha do običnih građana, i izbjegnemo gotovo ustaljene situacije u Istri: čim se, naime, pojavi neki projekt, nađu se oni koji skaču, protive se svakoj ideji, razvoju. Konsenzus i partnerstvo svih razina vlasti te javnog i privatnog sektora jedina je budućnost Istre; nema napretka ako se politički prepucavamo oko vitalnih pitanja, pune zaposlenosti i trajno konkurentnog gospodarstva, što kroz pet godina možemo ispuniti, rekao je Jakovčić.

Uvjeren je da Istra svojim resursima i idejama može iz krize neovisno o globalnim gospodarskim kretanjima. Oporavak se, ističe, mora zasnivati na tradicionalno uspješnim sektorima: industriji, prvenstveno metaloprerađivačkoj, poljoprivredi, turizmu, uz razvoj visokih tehnologija i inovativnosti.

Prisjetio se da je županija prije samo četiri godine bila na pragu pune zaposlenosti, a u kratko se vrijeme broj nezaposlenih s nešto više od četiri tisuće vratio na razinu otprije deset godina - danas je, veli, bez posla gotovo 10 tisuća građana Istre.

- Ta se realnost ne smije gurati pod tepih. Iako smo bili prepolovili nezaposlenost iz 2001., uzlet ipak nije bio utemeljen na elementima zdrave ekonomije. Sada ciljamo na strukturalni, da ne kažem strategijski pristup razvoju, objasnio je Jakovčić.

- Ne trebamo modele najrazvijenijih svjetskih regija, već njihova dobra iskustva; ne želimo biti prosječni jer takvi nećemo opstati. Ne zanima nas, naime, biti najboljima u Hrvatskoj, budući da to po svim parametrima praktički već jesmo, nego vodeći u okruženju snažnih regija, talijanskih, austrijskih, slovenskih, mađarskih. Želimo Istru koja će stati uz bok najjačih europskih regija, ambiciozan je prvi čovjeka Istre.

Dotaknuo se i neizbježne decentralizacije koja, naglašava, nipošto nije političko pitanje u državi koja je, uz Grčku, najcentraliziranija u Europi. - Da je Istra imala željenu razinu regionalne samouprave ili autonomije, kriza bi nas mimoišla ili pak minimalno dotaknula, kazao je. Smjelu tvrdnju potkrijepio je primjerom Dražena Ladića, koji već 11 godina pokušava izgraditi golf terene na Marleri.

- Da smo imali poluge odlučivanja, nekoliko njegovih igrališta i par hotela bili bi realizirani. Desetak godina, usto, pričamo o Brijuni rivijeri, natječemo se tko će više napraviti, ali bogami ima i onih koji se upiru da što više zaustave, da ne kažem upropaste, taj posao. Zar su napuštene zgrade u pulskom priobalju naš ponos?, zaključio je župan.

Domaćin skupa, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, uvodno je predstavio projekt Podzemni grad, strateški posao lokalne vlasti kojim se mrtvi kapital napuštenog rudnika namjerava iskoristi kao zamašnjak razvoja. (Igor RADIĆ)

 

istra gospodarstvo istra jakovčić nino jakovčić demetlika zapošljavanje skup politika ids dino kozlevac rudnik mramorna dvorana