U Labinu pokopan Hinko Hostar, njemački 'gastarbajter' u ugljenokopima Raša

U Labinu pokopan Hinko Hostar, njemački 'gastarbajter' u ugljenokopima Raša

10.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na gradskom groblju u Labinu sahranjen je danas ujutro Heinz Karl Hinko Hostar, član prvog Radničkog savjeta Istarskih ugljenokopa Raša s polovice proteklog stoljeća, koji je ove srijede u 81. godinu umro u rodnoj Njemačkoj. U Labin dolazi 1948. godine naklon što je sudjelovao na radnoj akciji Šamac-Sarajevo, da bi potom godinu dana radio u tvornici kamiona u Mariboru.

 

Na dolazak u ondašnju socijalističku Jugoslaviju, zemlju koja je u tek završenom drugom svjetskom ratu bila na strani pobjednika u ratu protiv njemačke vojske, odlučio se kao potomak slovenskog naroda, pozivajući se pritom na svog pradjeda Hostara rodom iz Krškog.

 

U to vrijeme u okupiranoj Njemačkoj živjelo se izuzetno teško, pa se koristila svaka prilika za bijeg od bijede i čestih poniženja koje su doživljavali kao pripadnici poraženog naroda. I dok su mnogi Istrani hrlili na Zapad, on je preko Maribora, gdje je postao Hinko, došao u rudarsku Rašu, i kao jedan od prvih 'gastarbajtera' u zemlji proletera, zapošljava se u Istarskim ugljenokopima 'Raša'. Tu će steći mnogo prijatelja, naučiti hrvatski, ali i labinjonski, upoznati svoju buduću ženu, postati udarnik, ali i član prvog Radničkog savjeta najvećeg kolektiva u  Istri. I dio neobične povijesti kraja u kojem se rudarilo oko četiri stoljeća.

 

Kako su se prilike u njegovoj domovini ipak počele poboljšavati, on se ubrzo vraća u Njemačku, ali ne okreće leđa Istri, koja je postala njegov drugi zavičaj, a u Kapelici nadomak Labina imao je svoj drugi dom. Živio je stalno između ta dva doma, jednako privržen objim zemljama i njihovim ljudima. I stoga nije slučajno da je na vječni počinak ispraćen na labinskom groblju, s kojega se vidi more, koje je toliko volio. (MM) 

ugljenokopi rudar povijest Raša Labin Hinko Hostar