U Labinu osam prosvjednika (+ službeno priopćenje građanske inicijative)

U Labinu osam prosvjednika (+ službeno priopćenje građanske inicijative)

26.3.2011. // Glas Istre u štrajku // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Labinu se u subotu trebao održati treći protuvladin marš u organizaciji građanske inicijative "Za bolje sutra", no okupilo se svega osam nezadovoljnika pa se sve svelo na njihovu jednosatnu šetnju od Katura do staroga grada. Nije, kako je primijetio jedan od prosvjednika, došla čak ni policija.

- Idemo, bez obzira ima li nas pet ili petsto, hrabrila je kolege predvodnica Irena Pfeffer, oboružana transparentom "HDZ stranka bez morala i srama - ukrala nam sve što je Hrvatska imala". Dosad je u Labinu, barem donekle, uspio tek premijerni prosvjed prije tri tjedna, kada je istom rutom prošlo stotinjak građana. ( I. RADIĆ)

____________________________________________________________

Građanska inicijativa "Za bolje sutra" i ove je subote u Labinu s početkom u 18:00 sati organizirala miran protuvladin prosvjed.
Skup je započeo okupljanjem na Katurama (kod caffe bara Astoria), a nastavio se mimohodom ulicama grada do starog grada Labina.

Na ovom prosvjedu okupili su se građani koji su putem transparenata, odnosno glasovima i zviždanjem izrazili svoje nezadovoljstvo aktualnom situacijom u državi.

Okupljenim građanima obratila se Irena Pfeffer, koordinatorica građanske inicijative, koja je iznijela stavove, mišljenja i zahtjeve okupljenih sljedećim riječima:

«Radite, a ne dobivate plaću, radili ste cijeli život, a ne možete živjeti od mizerne mirovine, nezaposleni ste, a ista sudbina čeka i one koji će uskoro završiti svoje školovanje, visokoobrazovani ste, a nudi Vam se posao pastira, bolesni ste, a uskraćena Vam je adekvatna zdravstvena skrb, vlastitu mladost dali ste za stvaranje ove države, ali niste ju takvom zamišljali. Ovo su samo neki problemi koji nas muče i koji su nas nagnali da se danas skupimo i javno iznesemo nezadovoljstvo vlastitim položajem u društvu koji je izravna posljedica neadekvatne gospodarske, socijalne, mirovinsko invalidske, zdravstvene politike koju desetljećima provodi ista politička elita koja nas je eto svojim iznimnim trudom i radom konačno uspjela dovesti i na ulice.

Ulica vjerojatno nije rješenje ovih problema, ali je trenutno jedini način ukazivanja na njih odgovornima iz Vlade, a  koji su odavno izgubili svaki osjećaj čak i za njihovim postojanjem, pa više ni ne primjećuju masu od 336.411 nezaposlenih, 1.203.564 umirovljenika, 80.000 zaposlenih koji rade, a koji više mjeseci nisu primili svoju plaću.

U našoj zemlji, u kojoj prema podacima iz još uvijek aktualnog popisa stanovništva, živi 4.437.460 stanovnika, gotovo je izjednačen broj zaposlenih i onih koji su u mirovini. Prosječna neto plaća  manja je od 5.500,00 kuna, te prema izračunima Nezavisnih hrvatskih sindikata jedva podmiruje 80% prosječne potrošačke košarice  četveročlane obitelji. Iznos radničke mirovine rijetko prelazi iznos od 2000 kuna, a isti nije  ni blizu dostatan čak niti za golo preživljavanje, a kamo li za život dostojan čovjeka.

Vrijeme je za promjene, vrijeme je za kreiranje i provođenje adekvatne gospodarske politike, vrijeme je za reformu ljudske svijesti i savjesti, vrijeme je za  uvođenjem moralne, profesionalne i etičke odgovornosti u sistemu vođenja države.

Stoga smatramo kako postoje razlozi za raspuštanjem Vlade, raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora, stvaranje uvjeta za konačnim početnom funkcioniranjem pravne države i angažman nadležnih institucija s ciljem eliminacije korupcije, revizije privatizacije i pretvorbe, povratak nezakonito stečene imovine i kazneno sankcioniranje prekršitelja. Krajnje je vrijeme i potreba za smanjenje državnog aparata ukidanjem nepotrebnih ministarstava i reduciranjem ogromnih troškova funkcioniranja istih. Isto tako treba provesti promjenu Ustava, smanjiti broj Saborskih zastupnika i njihove povlastice, ograničiti broj saborskih mandata. Nužno je osigurati veću participaciju građana u donošenju političkih odluka te osigurati stvarno, a ne samo deklarativno poštivanje prava na referendum, zaustaviti prodaju preostalog nacionalnog blaga, prirodnih resursa, voda, nekretnina...

 

Ovako više ne može dalje, vrijeme je za promjene.»

 

Inicijativa «Za bolje sutra»

 

adriano kiršić irena pfeffer prosvjed vlada patrik juričić