U Labinu održana radionica „Razvoj publike“ u sklopu izrade nove kulturne strategije

U Labinu održana radionica „Razvoj publike“ u sklopu izrade nove kulturne strategije

28.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Druga i završna dvodnevna radionica u sklopu izrade Strategije kulturnog i kreativnog razvoja Labina 2020.-2030., održana je ovoga vikenda u prostoru Polivalentne dvorane Gradske knjižnice Labin. Radionicu je vodio renomirani stručnjak u području kulture i kulturnog managementa, prof.dr.sc. Darko Lukić, dugogodišnji predavač na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i savjetnik u tijelima Ministarstva kulture, a odnedavno suradnik i konzultant na brojnim europskim projektima u kulturi, na međunarodnoj razini.

Polaznici radionice bili su članovi Konzorcija za izradu Strategije, djelatnici u kulturi i organizaciji manifestacija, te ostali zainteresirani građani, a kroz dva dana edukacija je dotakla brojne teme vezane uz razvoj publike u kulturi, kroz teoretski dio i brojne praktične situacije vezane uz lokalnu problematiku, kao i ideje kreirane od strane samih sudionika, a bazirane na njihovom iskustvu u radu s publikom u lokalnoj zajednici i na lokalnim kulturnim projektima.

Profesor Lukić objasnio je polaznicima da je razvoj publike jedna relativno nova kategorija, koja se nedavno počela razvijati u okviru Europske unije, no smatra kako je neophodno da se pri izradi kulturne strategije, a posebno na lokalnoj razini, uvaži segment razvoja publike. Na razini cijele EU sve je veća problematika kako motivirati publiku i uključiti je u kulturni život, te se kako u ovom tako i u idućem financijskom razdoblju planiraju u ovaj segment uložiti izdašna financijska sredstva.

Grad Labin u završnoj je fazi izrade nove, desetgodišnje strategije kulturnog i kreativnog razvoja, koja bi se na javnom savjetovanju trebala u svom završnom obliku pojaviti u prvim mjesecima 2020. godine, nakon čega bi išla na prezentaciju i usvajanje pred Gradsko vijeće.

Izradu ovog strateškog dokumenta za naručitelja Grad Labin vodi Mario Gigović, asistent na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i voditelj uspješne agencije za digitalnu promociju, specijaliziranu u radu s ustanovama u kulturi. Na izradi kulturne strategije radi prošireni konzorcij od preko dvadeset članova, predstavnika lokalne samouprave, kulturnih i edukativnih ustanova, kulturno-umjetničkih društava, udruga i organizacija, kao i slobodnih umjetnika te umjetnika-amatera.

 „Mislim da svaka ozbiljna kulturna strategija mora računati s publikama, a mi smo u Labinu radili upravo s ljudima koji će biti nositelji izrade i provođenja te strategije. Sudionici su bili zainteresirani i vrlo otvoreni za razgovore, prijedloge i suradnju. Ja sam se osobno osjećao odlično u ovoj proaktivnoj i kreativnoj atmosferi i puno sam naučio od sudionika o specifičnostima kulturnog života u Labinu, kao i o radu u njihovim organizacijama. Sudeći po ova dva dana radionice, uvjeren sam kako će taj strateški dokument biti jedan dobar materijal, temelj razvoja kulture i kreative grada u idućem desetljeću.“ – izjavio je voditelj radionice prof.dr.sc. Darko Lukić

 „Iza nas su dva zaista zanimljiva dana edukacije o razvoju publike. Smatram da su ovakve edukacije izrazito važne, ne samo u Labinu nego i u svakom gradu u Hrvatskoj, jer radi se o dizanju kapaciteta lokalnih institucija i organizacija kao i ključnih ljudi koji rade u kulturi u manjim sredinama. Cilj je da osobe koje rade u kulturi na lokalnoj razini sami proizvode i distribuiraju kulturni sadržaj te sami dolaze do publike. Osim dolaska do nove publike, cilj radionice bio je i naučiti kako postojeću publiku još više angažirati i zadržati, te s njom razviti dugoročne odnose.“ - zaključio je voditelj izrade Strategije Mario Gigović

radionica razvoj publike lamparna dkc lamparna