U Labinu održana dvodnevna Međunarodna vježba sustava civilne zaštite

U Labinu održana dvodnevna Međunarodna vježba sustava civilne zaštite

17.6.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovoga je vikenda u Labinu, na Dubrovi i na rudarskom tornju Šohtu održana zajednička prekogranična dvodnevna vježba sustava civilne zaštite Hrvatske i Italije. Riječ je o EU projektu CICERO (Croatia-Italy Civil protEction collaboRatiOn koju je proveo Grad Labin u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Labin te u partnerstvu s talijanskom Unijom općina Pratiarcati, općine Albignasego, Casalserugo i Maserà.

Vatrogasci, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i Hitna medicinska pomoć imali su nekoliko intervencija: gasio se šumski požar, spašavali se ozlijeđeni u provaliji i nakon prometne nesreće te pružala pomoć na visini s koje su se prečnicom spuštali ozlijeđeni. Posjetitelji su mogli vidjeti i rad potražnog psa te razgledati izložbu vozila i opreme.

Vježbe su izvodili pripadnici sustava civilne zaštite iz Italije i Hrvatske i to: JVP Labin, DVD Labin-Rabac, DVD Raša, DVD SV. Nedelja, DVD Kršan, DVD Pićan, Crveni križ Labin, HGSS Stanica

 Istra, Hitna medicinska pomoć, MUP – PP Labin, Vatrogasna zajednica Istarske županije, TIM K9, Služba civilne zaštite Pazin, te tridesetak pripadnika Squadre Antiincendio Albignasego, Squadra intervento recupero emergenza i Talijanske Civilna zaštita opće namjene.

Program je vodila Ana Černjul iz Grada Labina koja je objašnjavala što se događa i kako se pruža pomoć u određenoj situaciji. Zapovjednik JVP Labin, koja je bila domaćin vježbi, Saša Stepančić je ocjenjući vježbu rekao: 

- Zadovoljan sam organizacijom, vježbom i onim što smo pokazali na terenu. Ujedno smo vidjeli koristimo li mi i Talijani iste tehnike spašavanja i iste protokole, kako bi si mogli međusobno pomoći, ako se nešto dogodi. Vidjeli smo šumski požar, spašavanje osobe iz udubine u koju je sletio motor, spašavanje osobe u provaliji uz pomoć potražnog psa i prečnice zajedno s Talijanima, civilnom zaštitom, HGSS-om i Crvenim križom a dan kasnije svi su sudjelovali i u vježbi spašavanja sa visine, sa 30 metara visokog rudarskog šohta. Sva četiri tima djelovala su sinhrozirano kao jedan iako je svaka jedinica imala svoju zadaću koju je uspješno odradila.

Pokazali smo i djeci rad s vatrogasnim aparatima kako bi osigurali podmladak u vatrogastvu. Sistem rada i postupak nas i Talijana je bio isti, jedino se razlikujemo u opremi pa ćemo nastojati unificirati opremu. U listopadu pedesetak pripadnika iz Labina sudjelovati će na uzvratnoj vježbi u Italiji, rekao je Stepančić te istaknuo kako je sve koordinirano iz mobilnog županijskog stožera u vozilu na terenu.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju o suradnji između predstavnika projektnih partnera. Zamjenica predsjednika Unije općina Pratiarcati Anna Franco istaknula je kako je potpisom Memoranduma izražena namjeru suradnje u razmjeni najboljih praksi u području civilne zaštite,  poboljšanju odgovora odgovarajućih sustava na prirodne katastrofe i povećanju svijesti stanovništva o rizicima. Italija posebno sa Hrvatskom dijeli proces razvoja Strategije EU za jadransko-jonsko područje.

Program Interreg Italija- Hrvatska i (EUSAIR) Makroregionalna strategija okviri su koji naše prijateljstvo mogu učiniti čvršćim, pa je današnji potpis jamstvo buduće suradnje, rekla je Franco a Daniele Maran gradski vijećnik grada Albignasego dodao da od danas postoji dodatna veza koja zbližava dvije zajednice te istaknuo kako se raduje opet vidjeti sve sudionike u njegovom gradu19.i 20. listopada na zajedničkoj talijanskoj vježbi povodom 40. obljetnice osnutka grupe civilne zaštite Albignasego.

Veliko zadovoljstvo organizacijom i uspješno održanom vježbom izrazio je i labinski gradonačelnik Valter Glavičić jer svi žele očuvati svoje okruženje a kad se nešto dogodi svi trebaju djelovati kao jedan, pripadnici Vatrogasne postrojbe, svi DVD-ovi, Hitna medicinska pomoć, Gorska služba spašavanja i Gradsko društvo Crvenog križa.

Glavičić je istaknuo da su najveća vrijednost uz svu opremu i sva ipak ljudi koji razumiju i imaju svjesnost da prije svega žele pomoći u nevoljama te najavio da će suradnja s Talijanima napredovati kako bi se stekla nova iskustvima i pomagalo jedni drugima. Osim vježbi održana je i smotra vozila i opreme svih uključenih u ovoj međunarodnoj vježbi u kojoj je sudjelovalo stotinjak sudionika iz Hrvatske i Italije.

Branko Biočić


jvp labin cicero projekt bespilatna letjelica vježba civilna zaštita