U Labinu obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U Labinu obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

18.11.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na dan kada obilježavamo jedan od najvećih povijesnih datuma naše države, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, na spomen obilježju u Parku hrvatskih branitelja u organizaciji Grada Labin veliki je broj okupljenih odao počast svim poginulim, ranjenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Tom su prigodom delegacije Grada Labina i općina Labinštine, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, udruge Josip Broz Tito, Župnog ureda Labin, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin, vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina, i brojnih sugrađana položili vijence i zapalili svijeće, a minutom šutnje odana je vječna zahvala onima koji su omogućili da svoje živote i živote naših potomaka živimo u miru i toleranciji.

Nakon minute šutnje i odavanja počasti, molitvu je uputio labinski župnik Mirko Vukšić, a okupljenima su se obratili Enes Suljić, predsjednik labinske HVIDRA-e i Nenad Boršić predsjednik labinskog ogranka 119. brigade Hrvatske vojske koji su u svojim govorima istaknuli kako se moramo s ponosom prisjećati povijesti i velikih ljudi koji su nam omogućili da danas živimo u miru no jednako tako, svi zajedno moramo hrabro i sigurno koračati putem budućnosti koja nikada više ne smije biti obilježena strahotama kao tih godina Domovinskog rata.

Emotivnim govorom gradonačelnik Valter Glavičić ponajprije je zahvalio svima koji su u to vrijeme sudjelovali u ratu, osjetili taj poziv i stali u obranu domovine.

„Hvala vam na tome, što ste štitili naš entitet, državu i državnost. Često se puta spominje koliko je granata palo na Vukovar i dobro znamo kamo su padale, od kud su dolazile i zašto su padale, ali danas je 21. stoljeće i danas je neko novo vrijeme. Vjerujem da je teško prihvatit neke stvari, ali vjerujem i u to da smo toliko zrela sredina, toliko zrelo okruženje, da smo svjesni da neke stvari nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti. I zato smo i večeras ovdje da ih ponavljamo, da uvijek imamo tu sliku u glavi i da se nikad ne ponovi. Da našu djecu možemo odgajat na način da pričamo o budućnosti, miru, toleranciji i suživotu. To je jedini pravi put, i neki puta su životne škole najteže ali svi smo svjesni da je mir jedina prava odrednica i smjernica na kojoj uvijek moramo radit preventivno kako se ne bi desilo ono suprotno. Snaga za oprost privilegija je rijetkih, potrebno je mnogo vremena, ali jedini pravi smjer je budućnost. Citirat ću velikog čovjeka, Antu Gotovinu koji je nakon svega što je proživio i bio jedan od predvodnika oslobođenja Hrvatske te nedužan u ime svih nas proveo mnogo vremena u zatvoru, a nakon što ga je sud u Haagu proglasio nevinim izjavio: „Ratovi su dio povijesti, okrenimo se budućnosti“. Tako i sve vas pozivam, okrenimo se budućnosti, to je jedini pravi put!“ – zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić

Komemoraciju je uveličao maestro Franko Ružić prigodnim skladbama, a nakon komemoracije u Podlabinu je održana i Sveta misa.

komemoracija dan sjećanja žrtva vukovara škabrnja vukovar domovinski rat franko ružić polaganje vijenaca