U Labinu je predstavljen Projekt 100 Pametnih tvornica

U Labinu je predstavljen Projekt 100 Pametnih tvornica

27.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Labinu je danas predstavljen Projekt 100 Pametnih tvornica okuplja stručnjake iz područja Lean-a, Digitalizacije i Greena te implementira nova znanja, digitalna rješenja i tehnologije Industrije 4.0. u proizvodna poduzeća. Iza projekta stoji kompanija Culmena koja djeluje u području inovacija, razvoja i konzaltinga već preko 18 godina.

Cilj projekta je potaknuti tvrtke da koriste modele i tehnologije karakteristične za novo doba, razviti nova znanja i vještine kod postojećih zaposlenika te optimizirati procese u proizvodnim poduzećima kako bi se osigurale uštede, veća efikasnost i učinkovitost u radu i procesima, ekološka osviještenost te finalno bolje brojke poslovanja, rekla je Anja Štefanić, operativna direktorica Culmene i  voditeljica projekta te dodala: “Mi nudimo transformaciju iz tvornice u pametnu tvornicu, a to znači spoj najnovije IT tehnologije s postojećom proizvodnom tehnologijom. Raspolažemo rješenjima i metodologijom s kojima postižemo lijepe rezultate. Nudimo ključ u ruke i zada sada smo jedina takva tvrtka u svijetu.“


Gradonačelnik Glavičić: Labin je bitan kotačić u cijelom mehanizmu razvoja pametnih industrija u HrvatskojGradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, u pozdravnoj riječi zahvalio se tvrtki Culmena koja je iskazala interes za prezentaciju u Labinu, te dodao kako su ovakva događanja sjajna prilika za razgovor i za promišljanja, jer prilike su ogromne, novac je osiguran putem fondova Europske komisije, ali da bi se taj novac privukao i uložio na pravi način, potrebne su  puno jače pripreme.

„Tranzicija koja se još uvijek događa u većini hrvatskih gradova, je iza nas. Labin je spreman za drugu fazu. Ići u zeleno, digitalno, nešto je o čemu svi pričaju, ali nisam siguran koliko razumiju. Mi u Labinu ne želimo da nam djeca budu rentijeri, zato nam figurativno treba „100 pametnih tvornica“, odnosno puno više pameti i snage u dugoročnoj viziji i razvoju pametnih industrija.  Samo po površini manji, ali po ljudima koji tu žive ili koji su odlučili, živjeti u Labinu i pridonijeti našem zajedničkom razvoju, Labin je bitan kotačić u cijelom mehanizmu razvoja pametnih industrija u Hrvatskoj, izjavio je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

O projektu je govorio i  Nedeljko Štefanić - direktor i vlasnik kompanije te profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu koji je rekao: „Poduzeća se moraju mijenjati u skladu s vremenom, oni koji to neće učiniti, nestat će. Najveći je problem kako savladati inerciju kod ljudi, prema učenju novoga".  Dario Novak - vlasnik tvrtke Proel Grupa, partner u projektu  je prezentirao rješenja u industrijskoj automatizaciji a pročelnik Upravnog Odjela za gospodarstvo i EU projekte Robert Mohorović održao prezentaciju pod nazivom „Pametne mjere za gospodarstvo Grada Labina“.

Predstavio je Program jačanja gospodarstva Grada Labina s naglaskom na digitalna, zelene i smart komponente kao što je sufinanciranje integriranih fotonaponskih elektrana za poduzetnike i obrtnike na području Grada Labina, dualni model stipendiranja, potpore poduzetnicima, Coworking, besplatne edukacije za poduzetnike, karijerno usmjeravanje učenika.

Osvrnuo se i na planove za budućnost i mogućnost financiranja iz EU fondova putem Pravedne tranzicije kao što je osnivanje poduzetničko potporne institucije, Centra kompetencije pri labinskoj Srednjoj školi, modernizaciju Pučkog otvorenog učilišta Labin i prenamjenu rudarskog kompleksa u sklopu Pijacala u moderni HUB kreativne i IKT industrije i podzemni eko centar izvrsnosti .

pmatne tvornice projekt