U Labinu je održana konferencija o ekološkoj poljoprivredi

U Labinu je održana konferencija o ekološkoj poljoprivredi

12.9.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jučer je u prostorijama gradske galerije održana Konferencija o ekološkoj poljoprivredi. Konferencija je održana u sklopu međunarodnog EU projekta ORG.EU („Organic production and cosumption – an important step towards being a responsible EU citizens“).

 

Gostima i predavačima konferencije uvodno se obratila zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan ističući značaj organske proizvodnje i njezine potencijale. O akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj od 2011. do 2016. godine prisutnima je  predavao gosp. Ranko Tadić, upravitelj zadruge Agri Bio Cert –ovlašteno kontrolno tijelo za provođenje stručne kontrole i certifikacije u području ekološke proizvodnje i udruge Istarski eko proizvod. Predstavnici Istarske županije gosp. Milan Antolović, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu i gđa. Vlasta Radoić, savjetnica za ekološku poljoprivredu u Istarskoj županiji, govorili su o ekološkoj proizvodnji hrane – razvoju i potencijalima u Istarskoj županiji. O razvoju ekološke poljoprivrede kroz lokalnu potrošnju i samozapošljavanje predavao je gosp. Nenad Kuftić, predsjednik udruge registriranih ekoloških proizvođača Istarske županije – Istarski eko proizvod. Te posljednja na konferenciji, ali ne i manje bitna izlagala je predstavnica Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede, gđa. Darija Musulin.       

 

Konferenciji su prisustvovale i delegacije partnera u projektu ORG.EU, čiji je nositelj Općina San Leo iz Italije, i to iz Francuske (Municipality of Correns), Austrije (Municipality of Seeham), Latvije (Municipality of Nauskeni), Njemačke (Municipality of Nuremberg) i Udruga Città del Bio (Italy).

U popodnevnom dijelu programa na rabačkoj rivi s početkom u 17,00 sati službeno je otvoren Eko sajam u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) „Istočna Istra“.

 

Projekt ORG.EU realizirati će se kroz sljedeće: u narednih 18 mjeseci svaki partner organizirat će jedan sastanak u trajanju od 3 dana kako bi ostalim partnerima pokazao svoje iskustvo u bio (ekološkoj) poljoprivredi i ishrani, te svaki partner učestvuje u projektu sa svojim predstavnicima na drugim sastancima projektnih partnera.

Susret u Labin također traje tri dana kroz koja su predviđene posjete proizvođačima ekoloških proizvoda. 

 

okološka poljoprivreda nenad kuftić antolović predavanje eko proizvod