U labinskoj Srednjoj školi održano Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike

U labinskoj Srednjoj školi održano Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike

2.6.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Srednja škola Mate Blažine Labin bila je 31. svibnja 2017. domaćin Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike.

Predavanje na temu „Atomske i nuklearne analitičke tehnika“ održala je  dr. sc. Tatjana Ivošević, viša savjetnica za fiziku pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Rijeka. CIlj predavanja bio je primjena fizičkih koncepata u eksperimentalnom radu. Zaključak je da nastavnici pri poučavanju novih sadržaja uvijek učenike pitaju  kako doživljavaju određeni pojam i koliko o njemu znaju te da na temelju učeničkih pretkonceptata grade/produbljuju točan koncept te da tijekom poučavanja upućuju na primjenu u tehnikama kako bi numerički primjeri bili što realniji.

 

 Potom je Nedeljko Mandić, prof., predstavio novi fakultativni predmet „Eksperimentalna fizika“ za treći i četvrti razred gimnazije. Nastavnici fizike iz županije upoznati su s kurikulumom za taj novi predmet, koji je napravljen u sklopu projekta „Heureka – spoznajom do uspjeha“.   Predstavljeni su i Priručnici (za nastavnike i učenike) za predmet „Eksperimentalna fizika“.  U školskoj godini 2016./2017. novi je predmet realiziran u četvrtom razredu opće gimnazije.  Profesorima su prenijeta iskustva i nastavnika i učenika koji su prvi pohađali novi fakultativni predmet.

 Na kraju su u kabinetu fizike nastavnici na radionici izvodili odabrane pokuse iz predmeta „Eksperimentalna fizika“. Nastavnici su utjecali na eksperimentalni postav prilikom eksperimentiranja nakon čega se razvila rasprava da tek kad radiš pokus možeš osjetiti kako se može poboljšati postav.
Stručnom skupu je nazočio i nekadašnji doministar školstva prof. dr.sc. Miroslav Dorešić koji i dalje pokazuje interes za probleme nedovoljne opremljenosti naših škola potrebnom opremom iz fizike, a iskazali smo mu zahvalnost što je 1999. našu školu opremio novom informatičkom učionicom.

 Škole u županiji su pozvane da učenicima koji pohađaju opće gimnazije ponude novi fakultativni predmet „Eksperimentalna fizika“ te da u svom radu iskoriste izrađeni kurikulum i nove priručnike.
Kurikuklum se može preuzeti OVDJE!.
Priručnik za učenike se može preuzeti OVDJE!, dok je priručnik za nastavnike dostupan uz pismeni zahtjev na e-mail adresu: info@ss-ivanec.hr

 

Više ssmb.hr

 

 

 

 

fizika stručno vijeće obrazovanje nastavnici srednja škola mate blažina nedjeljko mandić