U labinskoj Srednjoj školi obilježen Svjetski tjedan svemira

U labinskoj Srednjoj školi obilježen Svjetski tjedan svemira

26.10.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

I ove je godine nizom aktivnosti u prvoj polovici listopada u Srednjoj školi Mate Blažine obilježen Svjetski tjedan svemira. U svijetu se obilježava svake godine početkom  listopada.  4. listopada  1957. je uspješno lansiran prvi umjetni satelit (Sputnjik-1). Time je započela tzv. svemirska era. Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira je bila „Mjesec – put do zvijezda“. Naime, prošlo je 50 godina od prvog čovjekovog slijetanja na Mjesec (20.7.1969.)
Grupa geografa je pod vodstvom profesorice zemljopisa Karmen Diminić Milevoj u holu škole priredila i postavila izložbu o Mjesecu. Učenici škole su se upoznali s najzanimljivijim podacima o Zemljinom  prirodnom  satelitu. Predstavljeni su tekstom i slikom i rezultati misije Apollo tijekom koje je ukupno 12 ljudi kročilo na tlo Mjeseca.

Međunarodni tjedan svemira obilježen je 11.10.2019. na satu kemije 1.f razreda opće gimnazije. Sat je održan u školskoj knjižnici.  Učenici su imali zadatak napraviti sliku kako zamišljaju Veliki prasak odnosno nastanak prvih kemijskih elemenata. Svaki učenik je objasnio što predstavlja njegova slika nakon čega je vođena rasprava. Voditeljica aktivnosti je bila Olivera Tadić, profesorica kemije. Video uradak Međunarodni tjedan svemira 1.f razred – sat kemije OVDJE!
11.10.2019. je na satovima fizike 3.e i 3.o razreda, te na satu zemljopisa 3.f razreda održano predavanje „Ekstrasolarni planeti“. Učenici su upoznati s rezultatima potrage za ekstrasolarnim planetima (planeti izvan Sunčeva sustava) koji kruže oko zvijezda sličnih našem Suncu.  Objašnjenje su metode potrage, najnoviji rezultati. Upravo je u Tjednu svemira (8.10.2019) dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku za 2019. godinu i to za otkriće prvog ekstrasolarnog planeta 1995. godine.  Profesor fizike Nedeljko Mandić je 17. listopada 2018. godine za učenike prvih razreda gimnazije, elektrotehnike i ekonomije, održao predavanje „Novosti iz svemira“. Učenici su upoznati s najnovijim podacima o građi svemira koji su objavljeni 2013. godine, nakon završetka misije satelita Planck.  Učenicima su predstavljene i neke najznačajnije svemirske misije koje su u tijeku. Upoznati su s letjelicom  Osiris  koje putuje prema asteroidu Benno, te letjelicom Parker koja je u kolovozu 2018. lansirana prema Suncu.
Predstavljeni su i projekti novog svemirskog teleskopa (Webb teleskop) koji bi kroz nekoliko godina trebao zamijeniti teleskop Hubble, te projekt LISA (svemirski opservatorij za detekciju gravitacijskih valova). Predstavljeni su i planovi tvrtke SpaceX Eleona Muska o slanju rakete Starship na Mjesec i Mars.

Povodom Svjetskog tjedna svemira učenici 4.f razreda gimnazije pod vodstvom profesorice engleskog jezika Karle Golja Milevoj izradili su kviz "Kahoot" na temu svemira na engleskom jeziku. Učenici su bili podijeljeni u grupe po 4 učenika, te je svaka grupa osmislila 5 pitanja i 4 odgovora, od kojih je jedan odgovor točan. Kviz su rješavali učenici 2.f razreda gimnazije. Link na Kahoot kviz OVDJE!
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić, Karmen Diminić Milevoj, Olivera Tadić i Karla Golja Milevoj),
Preuzimanje:
Prezentacija Novosti iz svemira 2019. - pdf
Prezentacija Ekstrasolarni planeti - pdfssmb.hr


srednja škola mate blažina međunarodni dan svemira mjesec nedjeljko mandić olivera tadić karmen diminić milevoj