U labinskoj podružnici FINE idući tjedan 6 radnika dobiva otkaz

U labinskoj podružnici FINE idući tjedan 6 radnika dobiva otkaz

10.12.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U pulsku podružnicu Financijske agencije (Fina) krajem studenog je stigao dopis iz zagrebačkog sjedišta u kojem je najavljen otkaz za 78 ili trećinu od 230 zaposlenih. Dopis je odmah unio strah među sve zaposlene jer na njemu nisu navedena imena radnika koji će morati otići i to - vrlo brzo. Navodno, prvi val otkaza bit će prije 2010., a bude li nakon toga, ovo će vjerojatno biti blagdani koje će radnici Fine proživjeti s najviše nemira jer ne znaju hoće li se njihovo ime naći na toj listi ili nekoj budućoj.

O razlozima smanjenja broja radnika nitko od odgovornih iz Fine ne želi dati službenu izjavu. Nazvali smo voditelje svih sedam istarskih poslovnica. Oni nam nisu htjeli odgovoriti sprema li se isto i kod njih. Redom su nam ponudili slične odgovore: ne mogu, ne daju, ne smiju ili zabranjeno im je davati takve informacije. Na razmišljanje da s otpuštanjima neće stati samo u Puli navela nas je svojim odgovorom jedna voditeljica koja poput svojih kolegica ne želi da se njezino ime pojavi u javnosti. Rekla nam je da sve istarske poslovnice spadaju pod istu podružnicu, pulsku, i da je svakome jasno što će biti s poslovnicama ako se u podružnici najavljuju otkazi., stoji u prošlotjednom Glasu Istre.

 

 

Još 1999. procijenjeno je da u Fini ima gotovo 2500 ljudi viška, koji su trebali biti otpušteni u tri faze, tako da u prvoj "tranši" otkaz dobije 1500 radnika, a potom u dva navrata po 350 ljudi.
No, tada je sklopljen socijalni pakt između sindikata i uprave, koji se produžavao sa svakom novom upravom, a prema kojem neće biti otkaza, ali ni plaće neće rasti. Zbog toga od 1999. u Fini nije bilo povećanja osobnih dohodaka ni mase plaća, pa će sada biti zanimljivo kako će se stvari razvijati kada Finu čeka velik broj otkaza, ali i možebitno rezanje plaća temeljem naputka Vlade da se u javnim poduzećima plaće smanje za 10 posto.

 

- U sindikatu smo svjesni činjenice da u Fini ima viška zaposlenih, ali tražimo da se prema radnicima koji će ostati bez posla bude maksimalno socijalno osjetljiv i u tom smo smislu do sada zadovoljni ponašanjem uprave koja je prihvatila većinu sindikalnih zahtjeva u tom pravcu, govorio je još u kolovozu ove godine Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Kako neslužbeno doznajemo, u labinsku poslovnicu Fine stigao je dopis u kojem stoji da od 15 zaposlenih, 6 djelatnika, odnosno 40% zaposlenih, sljedećeg tjedna dobija otkaz, a službenih priopćenja, za sad nema. Predstavnica sindikata Fine, Marija Buić ne daje, za sada, izjave za javnost, ali ni bilo kakve izjave zaposlenicima, zbog čega su zaposlenici ogorčeni na takav tretman i s razlogom strijepe od najgoreg mogućeg početka nove godine.

 

Krešimir Sever predstavnik nezavisnog sindikata Solidarnost, proteklog je tjedna za medije izjavio da problem prekobrojnih u Financijskoj agenciji  vezan je za čitavu Hrvatsku i za sve poslovnice. Prekobrojnih je oko 1.200 od ukupno 4.400 zaposlenih na razini čitave mreže Fine."Gledamo obiteljsko stanje i broj uzdržavanih članova obitelji naših zaposlenika te jesu li oba supružnika zaposlena u Fini da ne bi oboma dali otkaz", pojasnio je te dodao da brojka od 1.200 radnika koji će dobiti otkaz nije konačna te da se radi nova sistematizacija i nova organizacija, a da ona obuhvaća sve podružnice i sve regionalne centre.

 

Večernji list:

Fina do kraja godine otpušta 1000 ljudi

Otkazi u Fini dolaze u najnezgodnije vrijeme u državi jer je od početka godine 64 tisuće radnika ostalo bez posla kao tehnološki višak. Otkazi po tvrtkama napunili su burzu rada, ali i mirovinski zavod koji sada ima 26 tisuća primatelja mirovine više nego potkraj prošle godine.

Crni slijed

Fina će s približno tisuću otpuštenih radnika biti ovogodišnji rekorder po broju otkaza.

Inače, tijekom godine najviše otkaza zbog tehnološkog viška bilo je u Plivi – 809, u Hrvatskoj pošti 285, Hypo banci 131, DIN Novoselcu 100 i slično.

Na burzi kažu da je sve više tvrtki koje otpuštaju do 19 radnika kako bi izbjegli izradu programa za zbrinjavanje viška.

 

otkaz otkazi fina financijska agencija labinska podružnica fine sindikat marija bujić krešimir sever društvo kriza