U labinskim osnovnim školama održan Školski medni dan

U labinskim osnovnim školama održan Školski medni dan

14.12.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Proteklog je tjedna u labinskim osnovnim školama Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ obilježen 7. prosinca, dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara. Obilježen je kroz program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka koji je namijenjen edukaciji učenika i njihovih roditelja o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“, dobili su prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u Nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“. Na ovaj način se ujedno provodi i promocija meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Tako je u Labinu podijeljeno 109 teglica meda za 109 prvašića koje je opskrbio OPG Darko Martinović. U OŠ Matije Vlačića ugostili su i učiteljicu Ivu Rukavinu, članicu Pčelarske udruge „Labin“ koja je održala zanimljivo predavanje o poslovima pčelara, važnosti pčela i njihovog ukusnog proizvoda, meda.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka provodi se posredstvom Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog pčelarskog saveza i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri, a prijavu na program podnio je Grad Labin.

medni dan osnovne škole labinštine