U Labin stiže mamograf tvrtke Schimatzu

U Labin stiže mamograf tvrtke Schimatzu

30.6.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Humanitarna akcija „Labinština HOĆE“ koju je inicirala Udruga Liga protiv raka Labina za prikupljanje sredstva za stacionarni mamograf za labinsku Ispostavu Istarskih domova zdravlja prošle je godine ujedinila čitavu Labinštinu ali i Labinjane van Labina i van Hrvatske. One kojih je životni put odveo nekada ranije daleko od rodne grude, po tada dalekom svijetu Europe i Amerike.

Jedna od tih osoba koja je prije više od sedamdeset godina otišla s Labinštine u New York, ali srce ostavila u starom kraju, je gospođa Maria Santalesa, koju je danas u svom uredu primio gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić. I upravo se posjet gospođe Santaleza sretno poklopio sa netom završenom javnom nabavom te  je sada Grad Labin još jedan korak bliže samom cilju ove velike i humane akcije. Upravo gospođi Santalesa najviše dugujemo na trudu kojeg je dala u senzibilizaciji naših ljudi u New Yorku, kako bi u konačnici svi zajedno prikupili  211.473,00 eura.

Od dvije ponude pristigle u postupku Javne nabave, izabrana je ponuda tvrtke Schimatzu.  Predstoji potpisivanje ugovora sa odabranim ponuđačem, čime je konačno zajamčeno da Labinština ove godine dobiva svoj stacionarni mamograf.

Gospođa Maria Santalesa  je predsjednica dviju humanitarnih asocijacija u New Yorku, Histria Assosiation for women  i Istrian American Charities Association koje su uvijek tu kada nekome treba pomoć okupljajući mnogobrojne Istrijane u New Yorku. Tako su prikupljali su i slali pomoć u vrijeme Domovinskog rata kada je na Labinštini boravio veliki broj stradalnika,  prikupljali su sredstva za obnovu crkvi diljem Labinštine, uključivali se u pomoći potrebitim građanima s Labinštine, učestvovali  u prikupljanju pomoći za prvi labinski mamograf, ali i za ultrazvuk, potpomažu Udrugu slijepih Istarske županije i Opću bolnicu Pula.

„Želim zahvaliti Vama ali svim dragim ljudima koje ste vi  svojom plemenitošću i poštenjem motivirali da pomognu kraju svojih predaka i korijena. Ponosan sam što je ponovno dokazano da su veze između labinskih iseljenika i žitelja Labinštine neraskidiva, bez obzira na godine i kilometre. Dokazali smo da svi imamo jedno veliko srce“, izjavio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić  na susretu sa gospođom Mariom Santalesa.

labinština hoće mamograf labin udruga liga rotiv raka labin maria santaleza valter glavičić